U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s



Defensie wijst oude asbestclaims af

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 3 MEI. Het ministerie van Defensie wijst claims van asbestslachtoffers af als de gedupeerden meer dan dertig jaar geleden werden blootgesteld aan asbest. Volgens recente studies duurt het gemiddeld dertig tot veertig jaar voordat de meest voorkomende asbestziekten optreden. Defensie beroept zich op de algemene verjaringstermijn voor schadeclaims. Dit bevestigt een woordvoerder van Defensie.

Staatssecretaris Gmelich Meijling (Defensie) schreef vorige week aan de Tweede Kamer dat Defensie het personeel in het NAVO-commandocentrum de Cannerberg bij Maastricht onvoldoende heeft beschermd tegen asbest. Als zich bij Nederlands defensiepersoneel dat in de Cannerberg heeft gewerkt een ,,typisch aan asbest gerelateerde aandoening'' voordoet, zal Defensie de aansprakelijkheid daarvoor erkennen, aldus Gmelich Meijling.

In de Cannerberg was van 1960 tot 1992 een commandocentrum gevestigd. Naar aanleiding van een brand werden tussen 1967 en 1970 ventilatiekanalen voorzien van blauw asbest. Dit geldt als uiterst schadelijk voor de gezondheid. De meest voorkomende asbestziekte, mesothelioom (long- of buikvlieskanker), openbaart zich volgens internationaal wetenschappelijk onderzoek gemiddeld dertig tot veertig jaar nadat het slachtoffer in aanraking is gekomen met asbestvezels. Reeds in 1971 toonde de arbeidsinspectie in het commandocentrum hoge concentraties asbestvezels in de lucht aan.

Bij zijn erkenning van de aansprakelijkheid van Defensie kondigde de staatssecretaris aan dat de regering zich nog zou buigen over verjaarde vorderingen. De woordvoerder: ,,We blijven in alle gevallen gewoon de normale verjaringstermijnen hanteren, totdat de regering anders beslist.''

Het ministerie van Sociale Zaken heeft onlangs een onderzoek laten verrichten waaruit blijkt dat Nederland de komende 35 jaar veertigduizend gevallen van asbestgerelateerde ziekten kan verwachten. De sterfte aan mesothelioom zal stijgen van jaarlijks driehonderd gevallen nu tot zevenhonderd in de periode 2015-2021.

De Utrechts advocaat B. Ruers staat al jaren asbestslachtoffers bij en heeft op dit moment tientallen cliënten die in de Cannerberg hebben gewerkt. In vrijwel al zijn asbestzaken tegen de overheid was het ministerie van Defensie de wederpartij. Vooral de bouw van marineschepen, onder meer op de rijkswerf in Den Helder, heeft veel slachtoffers gemaakt.

Volgens Ruers beroept Defensie zich, als dat juridisch haalbaar is, altijd op verjaring van de vordering. ,,Ze richten met die formele houding een hoop ellende aan bij de slachtoffers en hun nabestaanden.'' Bij asbestclaims begint de termijn van dertig jaar direct nadat het slachtoffer voor het laatst is blootgesteld aan de asbestvezels.

Asbestzaken verjaren bovendien, net als andere schadeclaims, vijf jaar nadat de schade voor het eerst kenbaar is geworden. Bij asbestvorderingen is dat het moment waarop de ziekte wordt geconstateerd. Ook deze verjaringstermijn van vijf jaar wordt door Defensie geregeld ingeroepen.

Sociale Zaken heeft voormalig minister van Justitie en van Defensie, emeritus-hoogleraar J. de Ruiter van het Centrum Arbeidsverhoudingen Overheidspersoneel in Den Haag om advies gevraagd. De Ruiter presenteerde zijn advies over wat hij noemt de ,,jurische lijdensweg'' van asbestslachtoffers vorige maand. De Ruiter schrijft dat de verjaringstermijn van dertig jaar een ,,voor het rechtsgevoel zeer onbevredigende situatie'' oplevert. Hij dringt aan op een ,,snelle bezinning op het geldend recht''.

Naar schatting tien procent van de slachtoffers is volgens De Ruiter in dienst van de overheid blootgesteld aan asbest. De overheid zou bij de behandeling van verjaarde asbestclaims ,,een voorbeeld kunnen geven'' door zich coulant op te stellen, aldus De Ruiter. ,,Na verjaring blijft immers een natuurlijke verbintenis bestaan.''

Volgens een woordvoerder van Sociale Zaken zal het kabinet binnen enkele weken naar aanleiding van het rapport van De Ruiter een standpunt innemen. Volgens hem is niet te voorspellen of het besluit soelaas biedt voor slachtoffers van wie de vordering reeds op grond van verjaring is afgewezen.

NRC Webpagina's
3 MEI 1997



Domicilie Cover

Domicilie,
voor wie zich vestigt in het buitenland.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)