U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    V O O R P A G I N A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  
S c h a k e l s


Russische Regering

Jeltsin wil oorlog tegen de corruptie


MOSKOU, 6 MAART. Rusland wordt geplaagd door corruptie en economische criminaliteit, wanorde in het staatsapparaat en bestuurlijke ondoelmatigheid. Er moet een 'oorlog' tegen de corruptie worden ontketend.

Dat heeft president Boris Jeltsin vanochtend gezegd in een toespraak tot de twee kamers van het Russische parlement, de belangrijkste sinds zijn herverkiezing in de zomer van vorig jaar. In de rede gaf hij geen bijzonderheden over de wijziging van de Russische regering waarover al enige tijd wordt gespeculeerd. Hij zei wel dat die wijzigingen binnen enkele dagen worden bekendgemaakt. Hij beloofde dat de regering wordt versterkt met ,,nieuwe competente mensen''.

De 'state of the union' stond voor alles in het teken van de wanorde in de Russische samenleving. ,,De meeste Russen zijn ontevreden en bang voor de dag van morgen. Het geduld van de mensen is op'', aldus Jeltsin. ,,Meer dan de helft van de mensen krijgt zijn loon of pensioen niet op tijd betaald. De wurggreep van de achterstallige betalingen verlamt de economie en het staatsapparaat wordt uitgehold door corruptie. De autoriteiten slagen er nauwelijks in wetten en decreten uit te voeren'', aldus de president. ,,Rusland heeft orde nodig'', zo zei hij, maar ,,die komt er pas als er orde heerst in het staatsapparaat zelf.'' Daar komt volgens Jeltsin nog bij dat de ondoelmatigheid van het bestuur en de wanorde in het staatsapparaat een economische orde in de weg staan. ,,We hebben de economische misdaad en de corruptie de oorlog verklaard. Maar we zijn die oorlog niet werkelijk begonnen. Het probleem van de economische misdaad en de corruptie is gegroeid van een zaak voor de politie - zoals in andere landen - tot een politieke zaak. De criminele wereld daagt de staat openlijk uit en voert een openlijke concurrentiestrijd met de staat. Om effectief te kunnen afrekenen met de economische misdaad en de corruptie moeten we diegenen die misdaden organiseren, de zogenoemde peetvaders, aanpakken, en niet alleen diegenen die de misdrijven daadwerkelijk ten uitvoer brengen'', aldus Jeltsin. Hij maakte duidelijk dat Rusland zich blijft verzetten tegen de uitbreiding van de NAVO, die ,,de volkeren van Europa duur kan komen te staan'', ,,Zonder Rusland, laat staan tégen Rusland, is nog nooit iemand in staat geweest een effectief veiligheidssysteem in Europa op te bouwen, en niemand zal daar ooit toe in staat zijn.'' Hij zei dat de NAVO Rusland ,,Europa uit wil drukken'', maar dat het land ,,alles zal doen om een verdeling van Europa te voorkomen''. Met de NAVO, zei Jeltsin, moeten ,,wettelijke en heldere akkoorden'' worden gesloten. ,,Rusland is voor zekere en wederzijdse veiligheidsgaranties en voor de vorming van een consultatiemechanisme'', zei hij.

Volgens Jeltsin is de integratie tussen Rusland en Wit-Rusland het belangrijkste buitenlands-politieke streven van Moskou in 1997. Wat die integratie betreft, zei hij, wordt 1997 ,,een jaar van grootse nieuwe beslissingen''. Jeltsin hekelde de staat van de Russische strijdkrachten. Volgens hem hebben ze in vergelijking met de strijdkrachten van andere grote landen een achterstand van ,,vijf tot tien jaar, op sommige gebieden wel vijftien jaar'' opgelopen wat betreft technische uitrusting. De president drong opnieuw aan op de vorming van een beroepsleger.

Over de situatie van de economie zei Jeltsin dat de achterstand bij de betalingen van lonen en pensioenen moet worden weggewerkt, dat het begrotingstekort moet worden geëlimineerd, dat de salarissen van overheidspersoneel moeten worden verhoogd en dat de rechten van aandeelhouders moeten worden beschermd. De federale regering, zei hij, is niet verantwoordelijk voor de leningen die Ruslands regio's in het buitenland afsluiten, tenzij Moskou ze tevoren heeft goedgekeurd.

In de Russische media wordt gespeculeerd dat de chef van Jeltsins staf, Anatoli Tsjoebais, wellicht eerste vice-premier wordt om leiding te geven aan het proces van de economische hervormingen. Een dergelijke benoeming zal volgens waarnemers tot woede leiden onder de communisten en nationalisten die het parlement domineren. Tsjoebais zelf zei vandaag dat er nog geen beslissing is genomen. (Reuter, AP, AFP)

NRC Webpagina's
6 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)