U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    S P O R T  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Atletico de Madrid
Ajax

Geschorste Kluivert weigert zijn 'laatste' Ajax-shirt af te staan

Door onze redacteur HANS KLIPPUS
AMSTERDAM, 6 MAART. De kans is redelijk groot dat Patrick Kluivert gisteravond zijn laatste internationale wedstrijd voor Ajax heeft gespeeld. De spits is geschorst voor de return tegen Atlético Madrid, nadat hij in de 21ste minuut voor protesteren bij de grensrechter zijn tweede gele kaart kreeg in de Champions League. ,,Het was dom. Ik weet niet wat me bezielde'', verontschuldigde Kluivert zich.

Zijn medespelers namen het hem kwalijk. Doelman Edwin van der Sar schold Kluivert in de rust in de kleedkamer de huid vol. ,,Doodzonde'', vond aanvoerder Danny Blind de onbezonnen actie van de jonge Ajax-spits. ,,Het was totaal onnodig. Het zou wat anders zijn als er een tegenstander doorbreekt of zo.'' Frank de Boer: ,,Zoiets moet je gewoon niet doen. Hij benadeelt zijn ploeg ermee.''

Trainer Louis van Gaal had Kluivert vlak voor de aftrap nog gewaarschuwd. De spits had al een gele kaart opgelopen in een eerdere bekerwedstrijd. En scheidsrechter Merk is volgens Van Gaal ,,een Pietje Precies''. In 1995 had de Duitse arbiter de Feyenoorders Bosz en Kiprich weggestuurd in de slotfase van de Europese bekerwedstrijd tegen Real Zaragoza.

Van Gaal was overigens wel van mening dat Kluivert tegen Atlético een goede wedstrijd had gespeeld. De jonge aanvaller maakte in de tweede helft zijn misstap een beetje goed door op fraaie wijze voor de gelijkmaker te zorgen. Maar of het genoeg is zal pas over veertien dagen in Estadio Vicente Calderon in Madrid duidelijk worden. De Ajacieden hebben er zelf nog alle vertrouwen in. ,,Ik ga er vanuit dat we altijd onze kansen creëren'', zei Blind. ,,De ene avond gaan ze er wat makkelijker in dan de andere. Wij hebben in deze wedstrijd maar twintig procent van de kansen benut, Atlético honderd procent.'' Frank de Boer: ,,Ik vind dat we ons door zo'n ploeg niet mogen laten uitschakelen.''

Zowel Atlético als Ajax leverde dit seizoen in de Champions League zijn beste resultaten in uitwedstrijden. Blind: ,,We weten precies wat we straks in Madrid kunnen verwachten. Zij zullen proberen ons te provoceren, zich laten vallen in het zestien-metergebied en meer van dat soort dingen. Ze zullen ons laten komen, net zoals hier.'' Om de volgende ronde te bereiken heeft Ajax genoeg aan een overwinning of aan een doelpuntrijk gelijkspel (2-2 of hoger). Dat Ajax overwinningen uit het vuur kan slepen, bewees de club vorig jaar in de halve finale van de Champions League. De Amsterdammers verloren toen op eigen veld met 1-0 van Panathinaikos, maar ze wonnen in de heksenketel van Athene met 3-0. Kluivert deed destijds niet mee. Hij was geblesseerd, de Nigeriaan Kanu stond in de spits.

Patrick Kluivert moet over twee weken wederom toekijken. Hij ruilde gisteravond na het eindsignaal, in tegenstelling tot de andere Ajacieden, zijn shirt niet met een Spaanse tegenstander. Misschien realiseerde Kluivert zich wel dat de eerste wedstrijd tegen Atlético achteraf zijn laatste internationale optreden voor Ajax kan zijn geweest. Volgend seizoen speelt hij immers voor AC Milan.

NRC Webpagina's
6 MAART 1997


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)