U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


Hoogovens


Hoogovens boekt flink lager resultaat

Door een onzer redacteuren
IJMUIDEN, 6 MAART. Hoogovens heeft afgelopen jaar als gevolg van minder gunstige opbrengstprijzen - zowel van staal als aluminium - een flink lager resultaat behaald. De nettowinst kwam uit op 326 miljoen gulden tegenover 507 miljoen in 1995. Dit heeft de raad van bestuur vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers meegedeeld.

De winstdaling valt nog iets mee ten opzichte van de eerder uitgesproken verwachtingen maar dat is vooral een gevolg van een aanmerkelijk lagere belastingdruk die met name in de tweede helft van het jaar doorwerkte. De nettowinst over 2,5 jaar beliep 187 miljoen. Over het afgelopen jaar wordt per saldo 109 miljoen gulden aan belasting betaald tegenover slechts 286 miljoen in het voorafgaande jaar.

Volgens bestuursvoorzitter ir. M.C. van Veen zijn de lagere belastingen een gevolg van de verandering in de structuur van het concern van te hoge belastingvoorzieningen in het verleden. ,,We zijn toen wat te conservatief geweest'', zei hij. De belastingdruk was met 25 procent in 1996 aanzienlijk lager dan de 35,4 procent van het jaar ervoor.

Hoogovens' omzet daalde vorig jaar met 1,8 miljard (2,1 procent) tot 7,9 miljard gulden. Het resultaat uit de gewone bedrijfsuitoefening gaf, vooral door de lage opbrengstprijzen, bijna een halvering te zien van 810 naar 434 miljoen. De nettowinst per aandeel daalde van 15,72 gulden tot 9,67 gulden.

Ondanks de lagere winst keert Hoogovens net als over het voorafgaande jaar een dividend uit van 3 gulden, naar keuze in contanten of in (certificaten van) aandelen.

Topman Van Veen verwacht dat het nettoresultaat uit gewone bedrijfsuitoefening in de loop van 1997 zal verbeteren. Het herstel van de Europese conjunctuur zal naar zijn mening resulteren in een matige economische groei dit jaar. Dat heeft een positieve invloed op de vraag naar staal en aluminiumprodukten. Hoogovens verwacht in 1997 een hoge afzet en bovendien een verbetering van de samenstelling van het produktenpakket. Hoewel de toenemende vraag nog onvoldoende tot uitdrukking is gekomen in prijsverbetering, gaat het concern daar voor de rest van dit jaar wel van uit.

De staaldivisie, nog steeds veruit Hoogovens' belangrijkste tak, zag het resultaat het afgelopen jaar zakken van 720 naar 427 miljoen. Voor de aluminiumsector ging het resultaat terug van 140 naar 43 miljoen.

De investeringen zullen dit jaar aanzienlijk toenemen, zowel als gevolg van acquisities (onder andere door de deelname in het Belgische staalbedrijf Boël) als in installaties. Om winstgevende groei te bereiken richt Hoogovens zich behalve op acquisities en concentraties op kernactiviteiten ook op technologische doorbraken. Een zo'n nieuwe technologie is het samenvoegen van dun gieten en walsen van staal. Hoogovens zal dit jaar een beslissing nemen over een investering van circa een half miljard gulden (uit te smeren over een aantal jaren) in zo'n geïntegreerde giet/walseenheid. Het concern verwacht dat deze eenheid die per saldo een capaciteitsuitbreiding van 1 miljoen ton zal inhouden in het jaar 2000 in vol bedrijf zal kunnen zijn.

Een andere moderne technologie die de efficiency van het staalbedrijf in IJmuiden in de toekomst sterk moet verbeteren is het zogenaamde CCF-project, een procédé dat verschillende kostbare stappen in het traditionele Hoogovens-proces overbodig zal maken en dat ook minder milieubelasting veroorzaakt. Hoogovens studeert, samen met instituten uit de VS en Japan, hard op deze technologie. Voorlopig gaat het hierbij nog om een proefproject.

NRC Webpagina's
6 MAART 1997


THIRD
MILLENIUM
CHALLENGE


Het enige horloge waarmee u

seconden voorloopt.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)