U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    M E D I A  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

Endemol blijft op voetbal azen

Door een onzer redacteuren
LAREN/ZEIST, 17 DEC. Ondanks de mislukking van Sport7 is Endemol in beginsel opnieuw geïnteresseerd in de uitzendrechten van het Nederlands betaald voetbal. Daarop bieden opent wellicht de weg naar aantrekkelijke produktiecontracten. Dat verklaart John de Mol, president van Endemol, vandaag in een vraaggesprek met deze krant.

Endemol, dat eind vorig jaar het initiatief tot Sport7 blijkt te hebben genomen, ziet in de mislukking van de zender geen reden om voortaan af te zien van investeringen in tv-stations. Dochteronderneming Endemol Sports, de voornaamste programmaleverancier van de vorige week gestaakte zender Sport7, zal niet worden opgeheven. Een groot deel van de 160 werknemers moet afvloeien, maar ,,ik zal er alles aan doen daar zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden'', aldus De Mol. Tijdens een KNVB-vergadering, gisteravond in Zeist, heeft het afgetreden sectiebestuur betaald voetbal verklaard zich in te spannen voor een nieuw televisiecontract. Het bestuur-Staatsen zal voor alle 36 profclubs in de komende tweeëneenhalf jaar samenvattingen uitbaten en de beelden van Nederlands elftal en bekerwedstrijden. Ajax, Feyenoord en PSV zullen die rechten voor hun thuiswedstrijden zelf exploiteren.

Volgens een woordvoerder van Economische Zaken bestaan er contacten tussen de KNVB en het ministerie over wat er moet gebeuren als de rechter, later deze week, in de zaak van Feyenoord tegen de KNVB bepaalt dat de clubs zelf houder zijn van de rechten. In dat geval zouden de afspraken binnen de KNVB in strijd zijn met de beschikking horizontale prijsbinding die een uitvloeisel is van de Wet Economische Mededinging. De minister kan in incidentele gevallen ontheffing verlenen, aldus de woordvoerder.

De Mol en Van den Ende hebben de lasten van het Sport7-bankroet persoonlijk op zich genomen omdat zij de nieuwe aandeelhouders van hun bedrijf Endemol niet wilden belasten met een financieel debacle dat zich tijdens de beursgang begon te ontwikkelen. De Mol schat de maximale strop die Van den Ende en hij zelf als gevolg van het Sport7-avontuur oplopen op totaal negentig miljoen gulden. Dit bedrag volgt uit het worst case scenario, aldus De Mol, maar de aandeelhouders van Sport7 hebben afgesproken nog een substantieel bedrag in de Sport7-boedel te storten. Toekomstige verliezen op projecten van Endemol zullen de beide grootaandeelhouders niet meer op zich nemen.

De NOS, die eerder liet weten geïnteresseerd te zijn in de uitzendrechten betaald voetbal, wilde vanochtend niets zeggen over haar 'contacten' met de KNVB. De voorzitters van Ajax en PSV gaan vandaag met zendgemachtigden onderhandelen over de rechten van hun onderlinge duel van aanstaande zondag.

NRC Webpagina's
17 DECEMBER 1996


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)