U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
    E C O N O M I E  
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 


  NIEUWSSELECTIE  
  KORTE BERICHTEN  
  RADIO & TELEVISIE  
  MEDIA  

S c h a k e l s


BedrijfsLeven Nederland


Bedrijfsleven optimistisch over economie

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 17 DEC. Het Nederlandse bedrijfsleven is optimistisch over de economische ontwikkeling voor 1997. Ook voor de jaren daarna valt geen economische inzinking te verwachten. Dit blijkt uit onderzoek van de Kamers van Koophandel onder 65.000 ondernemers dat vanochtend is gepresenteerd.

Over de hele linie zijn de vooruitzichten positiever dan voor 1996. Het aantal bedrijven dat omzetgroei op zowel binnenlandse als buitenlandse afzetmarkten verwacht neemt toe. Het percentage bedrijven dat naar verwachting winstgevend is in 1997 handhaaft zich op 92 procent. Ook het aantal bedrijven dat denkt te investeren blijft op een hoog niveau en het aantal banen zal toenemen. Tien procent van de bedrijven rekent op toename van de werkgelegenheid, 5 procent op een daling.

Voorzitter ir. A. Kranendonk van de Vereniging van Kamers van Koophandel zei vanochtend ook voor de komende jaren geen economische inzinking te verwachten. ,,De factoren die de concurrentiepositie beïnvloeden zijn hier eerder onder controle gebracht dan in veel andere landen van de Europese Unie.'' Zo liep Nederland onder meer voorop met inflatiebestrijding. Naarmate ook andere landen erin slagen hun begrotingen onder controle te krijgen nemen de kansen voor verdere groei volgens Kranendonk toe. De Enqute Regionale Bedrijfsontwikkeling (ERBO) is het meest uitgebreide onderzoek naar de resultaten en verwachtingen van het bedrijfsleven. De optimistische verwachtingen die ondernemers vorig jaar uitspraken voor 1996 zijn uitgekomen, zo blijkt. Vooral de binnenlandse omzetten zijn gestegen. Exclusief prijsstijging nam de binnenlandse omzet dit jaar met 2,2 procent toe. Dat is iets meer dan in 1995. De exportgroei bleef daarentegen sterk achter bij die van vorig jaar. De ondervraagde ondernemers schrijven de slechtere exportprestatie toe aan de tegenvallende economische ontwikkeling in Duitsland en in mindere mate Frankrijk. In totaal nam de omzet van het Nederlandse bedrijfsleven toe met 1,5 procent. De omzetstijging was het grootst in de zuidelijke provincies (2,2 procent).

Het aantal banen groeit dit jaar flink. Net als in 1995 zijn het kleine bedrijven die de belangrijkste bijdrage leveren aan de banengroei. In het kleinbedrijf (minder dan vijftig voltijdwerkers) neemt het aantal arbeidsplaatsen dit jaar toe met 2,8 procent. In het grootbedrijf is die groei 0,9 procent. In totaal nam het aantal banen in de onderzochte sectoren met 2,1 procent toe. Dit komt overeen met een groei van 75.000 arbeidsplaatsen.

De investeringen nemen dit jaar toe met 2,7 procent. De groei doet zich alleen voor bij bedrijven met meer dan vijftig werknemers). Bij kleine bedrijven zijn de investeringen dit jaar licht gedaald. Het percentage bedrijven met winst is op hetzelfde peil gebleven als in 1995. Net als vorig jaar geeft 87 procent van de bedrijven aan 1996 met winst te kunnen afsluiten.

NRC Webpagina's
17 DECEMBER 1996


THIRD
MILLENIUM
CHALLENGE


Het enige horloge waarmee u

seconden voorloopt.

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)