U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.
Webwereld
NIEUWS  | TEGENSPRAAK  | SUPPLEMENT  | AGENDA  | ARCHIEF  | ADVERTENTIES  | SERVICE 

Nieuwe sites

Tibet
Sinds 1950 voert geestelijk leider van Tibet, de Dalai Lama, actie om het land te bevrijden van de Chinezen. Gisteren was het precies veertig jaar geleden dat de bevolking van de hoofdstad Lhasa in opstand kwam. In ballingschap strijdt de Tibetaanse regering voort, waarbij Internet tegenwoordig als een van de middelen wordt gebruikt. Op de website roept de Dalai Lama de Tibetanen op vooral geen geweld te gebruiken.
(www.tibet.com)
11 maart 1999

Jerry Springer
Met Jerry Springer in het land, is er aanleiding genoeg om op Internet te kijken wat er over hem aan sites bestaat. Dan blijkt er zelfs een website te zijn van de fanclub van Jerry Springer - zij het een uiterst commerciële site, waar je lid moet zijn om ieder stukje informatie te kunnen lezen. Een lid betaalt dan 20 dollar voor een site die niet af is. En als je dan weet dat achter de fanclub heel ordinair Springer's eigen bedrijf zit...
(www.jerryspringer.com)
10 maart 1999

Joe DiMaggio
Deze week is ook Joe DiMaggio overleden, legendarisch vanwege zijn honkbalcarrière en zijn kortstondige huwelijk met Marilyn Monroe. Op de site van zijn club de Yankees wordt met geluids- en videofragmenten en foto's nog eens stilgestaan bij die honkbalcarrière die al in 1955 ten einde liep. Op de memorialsite 'Remembering gentleman Joe' is een overlijdensregister geopend.
(www.yankees.com) en (northcountrynotes.com/
remembrance/DiMaggio
)
9 maart 1999

NPS
Net als kranten, hebben tegenwoordig de meeste omroepen ook een eigen website. Doorgaans met programma-overzichten en de mogelijkheid om via het web naar de radio te luisteren. TV-beelden zijn nog zeldzaam. De site van de NPS is op het eerste gezicht erg saai, maar wordt na even doorklikken al beter. Zo levert de Sesamstraat-site kleurplaten, liedjes en filmpjes, en de Multiculturele-site geeft nieuws in het Arabisch en Chinees.
(www.nps.nl)
8 maart 1999

Meer webteksten:
Nieuwe sites
Verkiezingssites
Provincies
E-zines
Handige sites
Portals
Kranten
Granada-Dakar
1999

Zinderend en anoniem op het Net

LUKAS KEIJSER
Niet alleen slungelige, hevig puberende tieners houden van Valentijn. De fascinatie voor het fenomeen is universeler. Zelfs de grootste scepticus zal, hoewel hij het nooit zal toegeven, vrijdag en zaterdag even snel kijken of de post hem een geheimzinnige boodschap van een ‘hongerige boogschutter' of ‘smachtende vis' gebracht heeft. Misschien komt hij maandag...?

Stelletje aan het strand
Blitse kaarten met verliefde koppels op palmenstrandjes met op de achtergrond een in de zee zakkende zon (cards.lovingyou.com)

De laatste jaren signaleert de hardcore Valentijn-fan dat zijn favoriete feestdag steeds commerciëler is geworden. De kille detailhandel heeft zich over het fenomeen ontfermt. Het wordt lastig nog écht origineel uit de bus te komen. Gelukkig biedt tegenwoordig ook het Internet uitkomst. Met veel modernere e-cards en elektronische ansichtkaarten.

Via zoekmachines zijn de plekken te vinden waar anoniem kaarten verstuurd kunnen worden. Er is van alles mogelijk. Er worden Valentijns-chats georganiseerd en de commerciële sites die bloemen en diamanten aanbieden zijn in vergelijking met voorafgaande jaren nu helemaal ontelbaar. Ook biedt het web zogenoemde Valentijnwebcams met verliefde stelletjes, sites die uitgebreid ingaan op de geschiedenis van 14 februari en tientallen webpagina's met kaarten.

Maar wat zijn ze lelijk dit jaar! Bewegende clowns en beertjes en tuttige kaarten in categorieën met weinig toepasselijke namen als steamy en flirtatious. ‘Steamy beertjes'? Wie wordt daar nou warm van? Zelfs de verstokte kitschliefhebber zal dat te ver gaan. Slechts een enkele site heeft van die blitse kaarten met verliefde koppels op palmenstrandjes met op de achtergrond een in de zee zakkende zon (cards.lovingyou.com).

Het probleem hier is echter, net als bij vele andere Valentijns-sites: ze zijn net als voorgaande jaren niet anoniem te versturen, terwijl het daar bij Valentijnsdag toch allemaal om draait. De aanbedene zal je altijd herkennen aan je e-mailadres dat ingevuld moet worden. Een apart, onherkenbaar e-mailadres aanmaken om toch de mooie kaarten anoniem te blijven, zullen velen te veel moeite vinden.

Secret Admirer (www.secretadmirer.com) is eveneens de oplossing niet. Daar is het mogelijk anoniem berichten, dus zonder kaart, te verzenden. Maar daarvoor kan net zo gemakkelijk even de instellingen van het mailprogramma aangepast worden.

Na lang zoeken is er dan eindelijk die site waar aangekondigd wordt dat anoniem versturen wel mogelijk is, maar helaas heeft de site opnieuw alleen hele lelijke kaarten. Bovendien zijn ze niet allemaal waterdicht, zo blijkt na een korte test.

Na versturing van een kusmondje blijkt de afzender genadeloos herkenbaar aan zijn e-mailadres. Daar sta je dan als ‘woest aantrekkelijke wildebras' die ‘heet van de liefde' met zijn ‘zwoele droomprinses' wilde ‘zwijmelen op Céline Dion'.

Wellicht biedt de cd-rom Hartenwens uitkomst? Hiermee zijn zelfgemaakte romantische fotostripjes te versturen en wél leuke wenskaarten. Hier kan de wanhopige romanticus eindelijk anoniem de zinderende zinnen kwijt die hem al zo lang door het hoofd spoken. En uiteraard wederom dit jaar, zonder romantisch vervolg. Daar is Valentijn niet voor.

Hartenwens, geschikt voor Windows 95/98. Prijs: f 14,95.

NRC Webpagina's
12 maart 1999

Archief:

Van wie is die zuigplek?
(19 januari 1999)

Het hele jaar mooi weer
(5 januari 1999)

Vechten als mieren op het web
(22 december 1998)

Samen op zoek naar wortels
(8 december 1998)

Allemaal vrienden overal
(29 november 1998)

'Naakt' achter de computer
(21 november 1998)

Te kijk voor de wereld
(10 november 1998)

God is altijd online
(5 november 1998)

Digitale vluchtweg
(29 oktober 1998)

Een web van zwervers
(28 oktober 1998)

Spannende veilingen
(13 oktober 1998)

Op zoek naar de betere lezer
(10 oktober 1998)

Digitale felicitaties
(9 oktober 1998)

Lady Luck grijnst op Internet
(29 september 1998)

Web kan Lewinsky-drukte aan
(22 september 1998)

Journalist tussen zijn lezers
(19 september 1998)

Surfen tussen de 'babes'
(16 september 1998)

Illustrated Man leeft weer
(18 augustus 1998)

Suburbia in webland
(4 augustus 1998)

Uit de kast op het Web
(1 augustus 1998)

Bloedbad Britannica
(21 juli 1998)

De siliconen revoluties
(7 juli 1998)

Digitaal toerisme
(23 juni 1998)

Zwerven onder Amsterdam
(9 juni 1998)

Ex-hackers worden voorzichtiger
(23 mei 1998)

Surfen zoals God het bedoelde
(12 mei 1998)

Zonder Billy sterft het universum
(28 april 1998)

Zoeken naar oude boeken
(16 april 1998)

Eeuwig leven in computers
(12 maart 1998)

Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) FEBRUARI 1999