Rijksdag Berlijn opent in teken mensenrechten
Door onze correspondent MICHÈLE DE WAARD
BERLIJN, 19 APRIL. Vandaag begint een 'nieuwe tijd'. Hier in Berlijn verbinden we ons aan een Europa van mensenrechten, dat niemand op ons continent uitsluit. We gaan voorwaarts in het midden van Europa. Dat zei de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder vanmorgen bij de opening van de Rijksdag in Berlijn. ,,De ervaringen van de vreedzame revolutie in de vroegere DDR tonen aan dat mensenrechten en democratie in Europa realiseerbaar zijn'', aldus Schröder. Met de opening van de Rijksdag is de Berlijnse Republiek geboren.
Om twaalf uur opende Bondsdagvoorzitter Wolfgang Thierse de eerste zitting van het parlement in de verbouwde Reichstag. De 669 Bondsdagafgevaardigden uit Bonn stonden aan de wieg, ook bondskanselier Gerhard Schröder, en de Britse architect Sir Norman Foster. Het jonge blazersensemble uit Frankfurt speelde en er zweefden ballonnen in de lucht: 'Welkom in Berlijn'. Welkom in de Republik der Neuen Mitte.
,,Het is een groot historisch moment, dat na 66 jaar eindelijk weer een democratisch parlement zijn intrek in de Rijksdag neemt'', zei Thierse over het gebouw, dat keizer Willem II snerend het Rijksapenhuis noemde. Het is dezelfde Rijksdag waar de Republiek van Weimar in 1933 tenonderging toen Hitler het parlement uitschakelde, nadat een brand het gebouw had vernietigd. En het is dezelfde Rijksdag waar Sovjet-troepen in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog op het dak klommen om triomfantelijk de rode vlag te hijsen. De vlag markeerde de overwinning op het Derde Rijk, maar luidde ook het begin van de Koude Oorlog in en de deling van Duitsland en Berlijn.
Negen jaar na de hereniging van Oost- en West-Duitsland heeft de Bondsdag met de inwijding van het vernieuwde parlementsgebouw officieel zijn zetel verplaatst naar de Duitse hoofdstad.
,,De verhuizing naar Berlijn is geen breuk in de continuïteit van de Duitse naoorlogse geschiedenis'', zei Schröder. De gelukte democratie in Bonn, de vaste verankering in Europa en in het atlantisch bondgenootschap hebben de Berlijnse republiek in het verenigde Duitsland mogelijk gemaakt. Maar de kanselier wees erop, dat de gebeurtenissen van de laatste weken en maanden op de Balkan op dramatische wijze duidelijk maken dat de Duitse rol in de wereld is veranderd. ,,Vandaag dragen we anders en intensiever verantwoordelijkheid voor het lot van andere volken dan in de jaren van de deling het geval was.'' Dat is ook de Berlijnse republiek.
De woorden van de kanselier maakten indruk op de parlementariërs. De verhuizing naar de historische hoofdstad is de kroon op de Duitse hereniging en signaleert een afrekening met de spoken van het nazi- en communistische verleden.