NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Leeft de Tour?


Wielerliefhebbers moeten het in deze Ronde van Frankrijk zonder Nederlandse favorieten stellen. Leeft de Tour desondanks in Nederland?

Door ANNEMARIE VAN DER TUIJN

Henk Lubberding, oud-wielrenner: "Het stoort me te zien hoe sommige van zijn ploeggenoten Michael Boogerd laten zwemmen. Die waren met mij nog niet klaar geweest. Deze Tour was ondanks het ontbreken van een aantal favorieten op voorhand interessant. Armstrong laat perfect wielrennen zien en dat maakt het mooi om naar te kijken. Ik heb de indruk dat de Tour nog steeds leeft, de grote massa zal altijd blijven kijken. Alleen zal het fanatisme niet zo groot zijn door het ontbreken van Nederlandse kanshebbers. Zelf kijk ik 's avonds meestal naar de samenvatting. Dat heeft niets met deze Tour te maken. Ik ben nooit een fanatieke kijker geweest, ik ben meer een doener."

Seger Pijnenburg, Rabobank Nederland: "Al zeventien jaar lang organiseert een aantal van onze systeemontwikkelaars een Tour-toto voor de werknemers. De belangstelling is nu iets minder groot dan vorig jaar. Maar ik heb wel het idee dat de Tour de mensen bezighoudt, ondanks de teleurstellende resultaten van de Nederlandse ploeg. Winnen is ook niet het belangrijkste. Zelf volg ik de Tour niet intensief, ik kijk alleen naar de samenvattingen."

Tom van 't Hek, presentator Radio Tour de France: "Gelukkig draait het na alle dopingperikelen van vorig jaar weer echt om het wielrennen. Het is alleen jammer dat de Nederlanders het zo slecht doen. Want ik ben wel zo chauvinistisch dat mijn interesse daardoor afneemt. En gele-truidrager Lance Armstrong is natuurlijk erg sterk, waardoor de spanning niet zo groot is. Zou ik Radio Tour de France niet presenteren, dan zou ik alleen de bergritten volgen."

Harm Kuipers, fysioloog en ex-wereldkampioen schaatsen: "Als ik om me heen kijk, wordt de Tour nog steeds intensief gevolgd. Ondanks de grote voorsprong van Armstrong vind ik het zeker niet minder interessant, want in de achterhoede vinden nog wel boeiende gevechten plaats. Dat Boogerd minder presteert, maakt me niet zoveel uit. Hij heeft te intensief getraind. Alle dopingverhalen vind ik zwaar overdreven. De Franse pers maakt nieuws door indianenverhalen te publiceren. Erg goedkoop. Maar de dopingperikelen hebben mijn kijk op de Tour niet veranderd. De sfeer is voor mij hetzelfde als tien jaar geleden."

Paul Nouwen, voorzitter van de Ronde van Nederland: "Ik ging jarenlang met Peter Post en later Cees Priem mee naar de Tour. Het doet pijn dat TVM er nu niet bij is, maar ik ben al blij dat de Tour dit jaar zonder incidenten verloopt. Toch mist deze Ronde iets van de heroïek, de strijd tussen de echte keien. Sommige mensen zeggen dat de Tour saai is, maar dat vind ik te ver gaan.In mijn omgeving merk ik wel dat het allemaal afstandelijker beleefd wordt. Je bent toch trots op je landgenoten en daarom is het jammer dat Boogerd niet voorin te vinden is."

Arjan Bos, commercieel-directeur TVM: "De massasprints in de eerste week waren prachtig, maar saaier omdat ik er minder bij betrokken ben. De echte spanning voor een sprint onbreekt nu Jeroen Blijlevens niet meerijdt. Gelukkig zijn er geen justitiële invallen geweest. Ik kijk ook met andere ogen naar de prestaties van de Rabobank. Zonder de aanwezigheid van TVM is de druk voor hen veel groter. Ik merk wel dat de Tour minder nauwlettend wordt gevolgd door de mindere prestaties van met name Boogerd. Dat blijkt ook uit de teruggelopen belangstelling voor de Tour-toto in ons bedrijf."

Jeroen Verspeek, Dienst Kijk- en Luisteronderzoek NOS: "In de eerste twee weken van de Tour keken in vergelijking met vorig jaar gemiddeld ruim 100.000 mensen minder naar de live-uitzendingen van de NOS. Naar mijn gevoel heeft dat vooral te maken met het goede weer. Je ziet dat alle zenders overdag minder kijkers trekken, terwijl de avonduitzendingen van Studio Sport in de eerste week juist beter werden bekeken dan vorig jaar. Het ontbreken van Nederlandse favorieten heeft in de tweede week van de Tour, met uitzondering van de rit naar Alpe d'Huez, wel kijkers gekost."

NRC Webpagina's
24 juli 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad