NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Botsing met toeschouwer

Guerini blijft koel na val op Alpe d'Huez

Door een onzer redacteuren
ALPE D'HUEZ, 15 JULI. Bijna had de Italiaan Giuseppe Guerini gisteren niet de tiende etappe van de Tour de France gewonnen. Op ongeveer een kilometer voor de eindsteep in Alpe d'Huez botste hij op een roekeloze toeschouwer, die na het maken van een foto te laat opzij sprong. Guerini viel, werd door de geschrokken toeschouwer op de fiets geholpen en door een andere toeschouwer aangeduwd. De voorsprong van Guerini was groot genoeg om de rit te winnen. De Rus Pavel Tonkov werd tweede op 21 seconden. De Amerikaan Lance Armstrong behield de leiding.

De bergetappe naar Alpe d'Huez bracht, buiten de val van Guerini, niet het spektakel van de bergetappe naar Sestriere. Dindag werd de koers nog beheerst door een heroïsche winnaar in slecht weer. Gisteren moest Armstrong onder een stralende hemel genoegen nemen met het verdedigen van zijn voorsprong. Hij bouwde zijn voorsprong op zijn naaste belager Olano uit met ruim anderhalve minuut. De Franse fans hoopten op een Franse ritwinnaar op Quatorze Juillet, maar de lange vlucht van Stéphane Heulot was tot mislukken gedoemd.

Armstrong had geen gevaar te duchten van Guerini, die voor de start bijna twaalf minuten moest goedmaken. De Italiaan demarreerde op vier kilometer van de finish uit de kopgroep met daarin alle kanshebbers. Guerini reed met het shirt open naar de eindstreep. Vlak voor de finish ritste hij zijn shirt dicht, zodat de naam van zijn sponsor goed in beeld kwam.

Guerini was na afloop opvallend beheerst in zijn oordeel over de toeschouwer die hem bijna van de overwinning afhield. "Het was ook een beetje mijn fout. Ik dacht dat hij naar rechts ging. Daardoor ging ik naar links. Maar hij ging dezelfde kant op", zei hij zonder een spoor van woede.

De Italiaan geldt als een respectabele klimmer. In het shirt van Polti eindigde hij in 1997 en 1998 als derde in de Giro. Afgelopen winter verhuisde hij naar Telekom, waar hij de Duitse vedette Ullrich moest bijstaan in de bergen. Maar Ullrich kreeg een knieblessure en bedankte voor de Tour. Door zijn ritzege in Alpe d'Huez steeg hij van de veertiende naar de negende plaats in het klassement.

Met het succes van Guerini had de ploegleiding van Telekom eindelijk reden tot juichen. De afgelopen jaren domineerde de Duitse sponsor in de Franse ronde. Met Ullrich, Riis en Zabel had Telekom drie ijzers in het vuur. Door het ontbreken van Riis, die een armblessure heeft, waren alle ogen gericht op Zabel. Maar de Duitse sprintspecialist stelde teleur.

Van de Nederlanders behaalde Michael Boogerd de beste klassering. Hij eindigde op de 45ste plaats met een achterstand van ruim twaalf minuten op Guerini. Leon van Bon verliet de Tour met een knieblessure. De Belg Axel Merckx, de Slowaak Jan Svorada en de Italiaan Paolo Salvodelli gingen ook naar huis.

NRC Webpagina's
15 juli 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad