NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Mondini deze keer spelbreker

Nog steeds geen Franse winnaar van een etappe

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW
FUTUROSCOPE, 24 JULI. Met vijf Franse wielrenners in een kopgroep van dertien man had het er gisteren alle schijn van dat Frankrijk in Futuroscope zijn eerste etappe-winnaar van de Tour zou kunnen begroeten. De Italiaanse wielrenner Gianpaolo Mondini verstoorde de mooie droom; een paar kilometer voor de finish ontsnapte de coureur om even later zijn eerste Tour-etappe te winnen, drie seconden voor de Fransman Jean-Cyril Robin.

De laatste keer dat Frankrijk het zonder etappe-winnaar uit eigen land moest doen was in 1926, het jaar waarin de Tour 5.745 kilometer lang was (nu 3.690 km) en de langste etappe 433 kilometers telde (nu 236,5 km). Marcel Bidot was met een tweede plaats in Nice nog het dichtste bij een Franse etappezege. Ook dit jaar moeten de Franse renners genoegen nemen met troostprijzen. De mooiste is die van Richard Virenque, die morgen op de Champs-Elysées in de bolletjestrui van de beste klimmer zal worden gehuldigd.

Gisteren was er ook een prijsje voor Frédéric Bessy: hij werd uitgeroepen tot de meest strijdlustige renner van de achttiende etappe. De Franse renner van Casino had zich onsterfelijk kunnen maken als hij zijn wens voor zijn eerste Tour de France had kunnen vervullen. Hij had zo graag een etappe gewonnen, bij voorkeur in het middengebergte. Bessy zal nog ten minste een jaar moeten wachten. In het jongerenklassement gaat de Fransman Benoit Salmon aan de leiding, het klassement van de meest strijdlustige renner wordt aangevoerd door zijn landgenoot Jacky Durand. Vorig jaar redde Durand de Franse eer in de Tour de France door de etappe naar Montauban te winnen. In deze editie van de Tour kan het nog steeds, denken optimistische Fransen. Er staan nog twee etappes op het programma. Vandaag wordt in Futuroscope - de plaats waar volgend jaar op 1 juli de Tour de France vertrekt - een 57 kilometer lange tijdrit gereden, morgen is er de slotetappe van Arpajon naar Parijs. In de tijdrit maakt Christophe Moreau alleen een kans als Lance Armstrong en Alex Zülle falen, de slotdag in Parijs eindigt meestal in een massasprint en een goede Franse sprinter kent de Tour sinds het afstappen van Jimmy Casper niet meer.

Het algemeen klassement biedt de Fransen ook geen reden tot juichen. Van de vierendertig Franse renners die nog actief zijn in de Tour, is Virenque met zijn vijfde plaats de beste. Zijn landgenoot Christophe Rinero gold voor de Tour als een van de favorieten, nadat hij vorig jaar vierde was geworden en met de bolletjestrui naar huis ging. Rinero bezet de 78ste plaats, op ruim twee uur van gele-truidrager Lance Armstrong.

Het Franse publiek had meer van de kopman van Cofidis verwacht. "Rinero, zonder EPO ben je nergens", beet een toeschouwer hem woensdag op de Tourmalet toe. Het liefst had Rinero rechtsomkeert gemaakt om de man een klap op zijn gezicht te verkopen. De renner ontkent dat sprake is van een oorzakelijk verband tussen de strijd tegen het bloeddopingmiddel EPO die sinds de vorige Tour wordt gevoerd en zijn beroerde prestatie. Rinero voert een knieblessure aan als verklaring voor zijn falen.

Armstrong begint vanmiddag met een comfortabele voorsprong op nummer twee Fernando Escartin (6,15 minuut) en Alex Zülle (7,28) aan de tijdrit in Futuroscope. De laagst geklasseerde renner ging vanochtend als eerste van start. De rode-lantaarndrager is een Fransman, Jacky Durand.

NRC Webpagina's
24 juli 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad