NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Gele-truidrager klaagt Le Monde aan wegens publicaties over doping

Armstrong valt uit zijn rol van stoïcijnse pelotonleider

Door onze redacteur WARD OP DEN BROUW
PAU, 22 JULI. Lance Armstrong, gele-truidrager in de Tour de France, heeft vanmorgen verklaard dat hij de Franse krant Le Monde gaat aanklagen. Hij beschuldigt het dagblad ervan dat het willens en wetens zijn naam in verband brengt met doping. Vanmorgen publiceerde de krant net als dinsdagavond een artikel waarin wordt beweerd dat Armstrong het verboden medicament corticosteroïden heeft gebruikt.

Gisteren had Armstrong nog tekst en uitleg gegeven over een dermatologisch zalfje dat hij met medische goedkeuring had gebruikt tegen een huidirritatie. Daarmee ontzenuwde de Amerikaan het gerucht in Le Monde dat hij verboden corticosteroïden had toegediend gekregen. Armstrong viel uit naar journalisten die er in zijn ogen louter op uit zijn dopingschandalen boven water te halen. Hij sprak van vulture- journalism (riooljournalistiek). "Het enige wat deze journalisten willen is dat ik kapot ga op de fiets. Dat plezier gun ik ze niet", zei Armstrong. Nog geen drie jaar geleden balanceerde de Texaan als gevolg van teelbalkanker op het randje van de dood. Armstrong genas volledig en kwam als wielrenner terug aan de top. De renner, die zijn sportieve wederopstanding als een medisch wonder beschouwt, beleeft als sportman in de gele trui de mooiste periode in zijn carrière. Maar al sinds hij op 3 juli de proloog in de Ronde van Frankrijk won, wordt vooral in de Franse pers gesuggereerd dat hij doping gebruikt.

De kritiek van Armstrong richtte zich gisteren vooral op Le Monde. Dinsdagavond schreef dit gezaghebbende dagblad dat bij een dopingcontrole in zijn urine corticosteroïden waren aangetroffen, een ontstekingsremmer die alleen op doktersvoorschrift mag worden gebruikt. In het artikel werd een link gelegd tussen het gebruik van corticosteroïden en de verhouding tussen testosteron en epitestosteron. Lon Schattenberg, voorzitter van de commissie voor gezondheid en veiligheid van de Internationale Wielrenunie (UCI), bestempelde het artikel als "wetenschappelijke nonsens". Armstrong: "Le Monde is hier voor dopingverhalen, wij zijn hier om te fietsen. Dit verhaal is slecht voor mij, voor de Tour en voor het wielrennen."

Le Monde liet zich niet van de wijs brengen door de verklaringen van Armstrong en de UCI en publiceerde vanmorgen opnieuw een artikel met de bewering dat de renner een verboden midel heeft gebruikt. In een verklaring stelde de UCI zich gisteren nog achter Armstrong op. De renner had volgens de UCI geheel volgens de regels gehandeld. Inderdaad waren na de dopingcontrole op zondag 4 juli in de urine van Armstrong "minimale sporen" van corticosteroïden aangetroffen. De stof (triamcinolone acetonide) zat in een zalf (Cemalyt) waarmee de renner op doktersadvies een allergische huidaandoening (een ruwe huid op het zitvlak) had behandeld, aldus de UCI. Omdat een dag eerder deze stof niet was aangetroffen na een urinecontrole, was volgens de UCI geen sprake van een systematisch gebruik van deze zalf. "De sporen waren zo gering dat van een prestatiebevorderend effect geen sprake was", zei Armstrong, die doping als volgt definiëert: het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen.

"Ze zeggen dat stress een oorzaak is van kanker", zei Armstrong cynisch "Als je stress wil voorkomen, moet je niet naar de Tour de France komen en de gele trui dragen." Een journalist van Le Monde vroeg Armstrong waarom hij had ontkend recent op doktersvoorschrift een middel te hebben gebruikt. "Noem je me een leugenaar of een dopinggebruiker", vroeg Armstrong retorisch. "Een eenvoudige huidzalf smeren beschouw ik niet als het gebruiken van een middel. Misschien heeft dat voor verwarring gezorgd."

Armstrong had er begrip voor dat er als gevolg van de dopingaffaires van een jaar geleden nu meer journalisten naar de Tour de France waren gekomen. "Maar ik zou willen dat sommige journalisten wat professioneler en met meer respect te werk gaan."

Ook de UCI riep journalisten op zich te verdiepen in alle aspecten van het dopingvraagstuk alvorens er over te publiceren. "Daarmee kunnen oppervlakkige en ongefundeerde beschouwingen worden voorkomen. Vaak worden we geconfronteerd met twijfelachtige conclusies die de integriteit van de renners aantasten." De UCI onderstreepte dat bij alle controles die tot en met 19 juli in de Tour de France zijn uitgevoerd, geen enkele renner positief is bevonden.

De Spaanse wielrenner David Extebarria won gisteren zijn tweede etappe in de Tour de France. Vorige week won de Spanjaard uit de Once-ploeg de etappe naar Saint-Flour. In de laatste bocht in Pau trok zijn ploeggenoot Serrano de eindsprint aan voor Extebarria. Die versloeg op de streep zijn landgenoot Arrieta, de Kazachstaan Vinokourov, de Italiaan en de Colombiaan Contreras. Armstrong gaat in het algemeen klassement aan de leiding voor de Spanjaard Escartin (6,15 sec) en de Zwitser Zülle (7,28).

Michael Boogerd kreeg een straftijd van twintig seconden wegens stayeren achter de auto. Ook moest hij een boete van zeventig gulden betalen. De ploeg werd daarvoor beboet met vijfhonderd gulden.

NRC Webpagina's
22 juli 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad