NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Vals plat

GUUS VAN HOLLAND
Hotels zijn er in Frankrijk in overvloed. Van goedkope, plastic prefabs tot luxueuze optrekjes van Relais & Chateaux. Maar tijdens de Tour is de keus veel kleiner. Vooral in en rondom de aankomstplaatsen is het behelpen wanneer een karavaan van ruim drieduizend mensen ondergebracht moet worden.

Vandaar dat journalisten al in november meteen na bekendmaking van het parcours proberen voor drie weken hotels te reserveren. Gemakkelijk is dat niet. De Tour-organisatie claimt de beste hotels voor eigen mensen, sponsors, gasten, renners en reclamekaravaan. Wie een hotel vindt binnen een straal van tien kilometer van de eindstreep, heeft geluk. Het komt regelmatig voor dat het eerste beschikbare hotel honderd kilometer verder ligt, onderaan of zelfs achter de berg. Dan meld je je daar na gedane arbeid om omstreeks half tien of later en dan zegt de receptioniste dat er geen plaats is. Maar we hebben toch in november gereserveerd, al betaald en bevestiging van het hotel gekregen en een afschrift van de bank? Toch is het vol. Dubbele verkoop, dus. Een enkele keer dient laat in de avond nog een ander hotel gezocht te worden. Onmogelijk, natuurlijk. Soms is er nog één kamertje, waar de heren - als ze het niet vervelend vinden - met z'n drieën kunnen slapen. En het restaurant, is dat nog open? Nee, de keuken sluit om half tien. We zijn de hele dag onderweg geweest, hebben meer dan tweehonderd kilometer gereden, gewerkt en dus zin in een goede maaltijd. Helaas, alleen stokbrood. En wijn? Fijn, veel wijn!

NRC Webpagina's
19 juli 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad