NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Wielervoorzitter positief gestemd

Verbruggen hekelt Franse aantijgingen


In de Franse pers staan suggestieve verhalen over geletruidrager Lance Arm- strong. De Amerikaanse leider in de Tour de France zou zijn goede prestaties te danken hebben aan doping. De Nederlandse wieler- bestuurder Hein Verbrug- gen is woedend. "De Fransen maken zichzelf onsterfelijk belachelijk."

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN

SAINT-ETIENNE, 16 JULI. Sinds de Franse wielerploeg Festina vorig jaar werd ontmaskerd als een georganiseerde drugsbende, wijst sportminnend Frankrijk met de beschuldigende vinger naar andere wielernaties. De Franse pers schrijft verhalen over vermeend dopinggebruik bij de Nederlandse ploegen TVM en Rabobank. Franse bestuurders bekritiseren de gezondheidscontroles van de internationale wielrenunie (UCI). Franse wielrenners twijfelen aan de eerlijkheid van hun Amerikaanse collega Lance Armstrong, die zijn gele trui te danken zou hebben aan het gebruik van stimulerende middelen. Als voorzitter van de UCI leeft de Nederlander Hein Verbruggen al enige jaren in onmin met de Franse pers. Hij heeft zijn abonnement op het gezaghebbende dagblad L'Equipe opgezegd. Deze Franse sportkrant, onderdeel van de Tour- organisatie, meldde gisteren dat Armstrong, vorig jaar hersteld van teelbalkanker, toestemming zou hebben om het verboden eiwithormoon EPO te gebruiken.

Vanuit zijn woonplaats Lausanne reageert Verbruggen woedend op de berichtgeving. Over het verloop van de 86ste editie van de Tour de France daarentegen is hij positiever gestemd.

Armstrong heeft u deze week gebeld naar aanleiding van de verhalen over het gebruik van doping. Wat heeft u tegen hem gezegd?

"Armstrong moet zich niks van al die indianenverhalen aantrekken. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Lance is een gevoelige jongen die niet tegen onrecht kan. Gezien de achtergrond van zijn ziekte vind ik de verdachtmaking verschrikkelijk laag bij de grond. L'Equipe heeft sommige Franse renners aangezet om zulke dingen te zeggen. Iedere renner die momenteel harder fietst dan een Fransman is verdacht. Ze verbijten hun frustraties. Eerst waren de Nederlanders het slachtoffer. En nu hebben ze een Amerikaan te pakken."

Heeft u nog wel zin om te blijven reageren op de Franse aantijgingen?

"De Fransen worden op deze manier een karikatuur van zichzelf. Ze maken zichzelf onsterfelijk belachelijk. Maar al die suggestieve verhalen maken mij zeer strijdlustig. Ik gooi de handdoek niet zomaar in de ring."

De UCI heeft woensdag gezondheidscontroles uitgevoerd bij tien ploegen. Geen enkele renner kreeg een startverbod wegens een te hoge hematocrietwaarde. Beleven we werkelijk een schone Tour?

"De uitslagen van de controles waren zeer bemoedigend. Ik ben deze week gebeld door acht ploegleiders die overtuigd waren dat we een propere Tour beleven. Natuurlijk kan ik niet garanderen dat iedere renner honderd procent zuiver is. Maar de jongens met een hematocrietwaarde van zestig procent rijden gelukkig niet meer mee. Dat is al een hele winst, vergeleken met een paar jaar geleden. Er is duidelijk sprake van een bewustwordingsproces. Het probleem werd te groot en dan bedoel ik EPO."

De Franse renner Richard Virenque kreeg dankzij uw bemoeienissen een startbewijs voor de Tour. Heeft u geen moeite met de hartstochtelijke aanmoedigingen voor een vermeende dopingzondaar?

"Ik had begrip voor het standpunt van de Société du Tour de France om hem niet uit te nodigen. Door een procedurefout die Virenque bij ons heeft aangekaart, moesten ze hem toch toelaten. Niemand gelooft dat hij geen EPO heeft gebruikt. Hij durfde niet te bekennen, omdat zijn reputatie dan naar de haantjes gaat. Daar kan ik ook begrip voor opbrengen. Virenque heeft veel voor de wielersport betekend. Ik heb hem vorig jaar nog geadviseerd om zeven maanden niet te fietsen, in de periode dat de andere renners van Festina waren geschorst. Mocht hij zelf worden geschorst - wat nog steeds tot de mogelijkheden behoort - dan zouden die zeven maanden worden afgetrokken van de straftijd. Maar Richard gooide mijn adviezen in de wind. Hij heeft een paar slechte adviseurs."

Verwacht u dat de Franse justitie komende week nog huiszoekingen gaat doen bij de verschillende ploegen?

"Die invallen kunnen zeker nog plaatsvinden. We hebben geen enkele zekerheid dat het niet gebeurt. We zullen volledige medewerking geven, want de Franse justitie heeft de wielersport vorig jaar een goede dienst bewezen door de dopingzondaars aan te pakken. Alleen hoop ik dat zij voorzichtiger te werk gaat en de renners met rust laat tot de Tour is afgelopen. De renners moeten hun werk kunnen doen."

Bent u het eens met de veelgebezigde slagzin 'De Tour van de Wederopbouw'?

"Zeer zeker. De publieke belangstelling is zelfs groter dan voorgaande jaren. Dat is een grote geruststelling. Ik heb altijd al gezegd dat het wielrennen diepe worstels heeft in de maatschappij. We moeten alleen de rotte appels verwijderen."

NRC Webpagina's
16 juli 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad