NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Nederlander zakt ver terug

Boogerd haalt de finish met pijn en moeite

Door een onzer redacteuren
METZ, 12 JULI. Met de Alpen in zicht hoopt Michael Boogerd op een opleving in de Tour de France. Met een pijnlijk achterwerk en voorovergebogen als een oude man stapte hij gistermiddag bij zijn hotel enkele kilometers ten zuiden van Metz van zijn gewone racefiets, ongeveer een uur nadat hij de tweede tijdrit van de Ronde van Frankrijk had voltooid. Net als in de proloog reed hij een slechte tijd, maar naar eigen zeggen had hij zich niet gespaard voor de bergen. "Ik heb volle bak gereden", zei de Nederlander met een van pijn vertrokken gezicht. Hij kwam er niet verder mee dan de 103de plaats, op 8,56 minuut van winnaar en de nieuwe gele-truidrager Lance Armstrong. In het algemeen klassement bezet hij de 97ste plaats.

Boogerd was niet eens ontevreden over zijn 56,5 kilometer lange rit in en om Metz. "Dit doet me denken aan mijn etappezege in m'n eerste Tour, drie jaar geleden in Aix-les-Bains. Toen moesten ze me ook van m'n fiets dragen. Dat is een goed teken, een teken dat ik diep ben gegaan." "Het gaat niet zo lekker", zei Rabobank-ploegleider Theo de Rooy. Dat sloeg niet alleen op Boogerds tijdrit, maar ook op de prestaties van het Rabo- collectief. De valpartijen in de tweede etappe maakten Boogerd vrijwel kansloos voor de eindzege. Voor de Nederlandse ploeg leek het alsof de Tour na drie dagen al afgelopen was. "Dit was geen tijdrit voor mij", zei Boogerd over het heuvelachtige parkoers langs de Moezel. "De laatste twintig kilometer was het rechtuit en tegen wind. Niks voor mij. In het laatste stuk verloor ik meer dan twee minuten op Boardman, die voor de aankomst van oud-wereldkampioen tijdrijden Alex Zülle de snelste tijd had." Boogerd was diep gegaan. "Maar je moraal is anders als je kort staat in het klassement", zei Boogerd, die voor de tijdrit de 108ste plaats bezette in het algemeen klassement. Als voorbeeld noemde hij zijn tijdritzege in de Catalaanse Week van vorig jaar. Toen eindigde hij vlak achter Alex Zülle en won hij de Spaanse etappekoers. "Als je hoog staat in 't klassement, leef je heel anders naar een tijdrit toe. Dat miste ik nu."

Boogerd wilde zich niet uitspreken over zijn kansen in de bergen. "Ik ga geen verwachtingen wekken." Na de rustdag van vandaag staat morgen de eerste bergetappe op het programma, van Le Grand-Bornand in de Alpen naar de Italiaanse wintersportplaats Sestrières. Woensdag, van Sestrières naar Alpe d'Huez, wil Nederlands beste wielrenner vlammen.

Boogerd sluit niet uit dat hij zich alsnog bij de eerste tien in het klassement rijdt. "Tot nu toe is het alle dagen vlak geweest. Gisteren, vandaag of morgen; het is niet met mekaar te vergelijken. Als ik dinsdag in Sestrières bij de eerste tien zit, zou dat kunnen lukken. Ik voel me niet slecht. Als ik daar meekan, kan ik ook mee voor een plaats bij de eerste tien in het klassement. Maar tot nu toe is het alle dagen vlak geweest, je kan er niks van zeggen." Vooral een zege op Alpe d'Huez is Boogerd veel waard. "Ik win daar liever dan dat ik in Parijs bij de eerste tien eindig. Dat is zelfs mooier dan een plaats bij de eerste vijf."

De Italiaanse sprinter Mario Cipollini won zaterdag in Thionville zijn vierde achtereenvolgende etappe. De laatste renner die dat presteerde in de Tour was de Fransman Charles Pélissier, in 1930. Het record opeenvolgende zeges is in het bezit van de Luxemburger François Faber, die negentig jaar geleden vijf keer achtereen een etappe won.

NRC Webpagina's
12 juli 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad