NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Zestien wielrenners altijd boven EPO-grens

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 7 JULI. Slechts zestien van de vijfhonderd bij de internationale wielrenunie (UCI) geregistreerde beroepsrenners hebben van nature een hematocrietwaarde die boven de 50 procent ligt. Onder deze zestien, zo maakte de bond gisteren bekend, bevinden zich geen grote namen. De hematocrietwaarde is een indicatie van het aantal rode bloedlichaampjes.

Bij de gemiddelde mens ligt die waarde tussen de 42 en 48 procent. Renners bij wie voor een koers een waarde van boven de 50 procent wordt gemeten, krijgen ter bescherming van hun gezondheid een startverbod opgelegd. Zo'n waarde kan duiden op het gebruik van het verboden eiwithormoon EPO.

Voor de zestien coureurs die geregistreerd staan als 'natuurlijke bezitters' van een te hoge hematocrietwaarde geldt zo'n startverbod niet.

Wielerploeg Telekom is niet betrokken bij het gerechtelijk onderzoek dat het parket van Düsseldorf is begonnen. Woordvoerder Kessel heeft dit gisteren verklaard. Justitie onderzoekt de dopingpraktijken van één persoon uit de Duitse wielersport. Justitiële bronnen maakten maandag bekend dat het zou gaan om de voormalige verzorger van Telekom.

Het onderzoek richt zich volgens Kessel op een trainer die kleine regionale teams en individuele renners heeft begeleid. Justitie is sinds half juni met hem bezig. "De persoon heeft geen banden met Telekom", aldus Kessel. De man wordt verdacht van het smokkelen van verboden middelen van België naar Duitsland. Hij heeft inmiddels ontkend.

Professor Werner Franke verklaarde afgelopen weekeinde op de radio dat het parket in Noord-Rijnland-Westfalen een onderzoek had ingesteld tegen een renner van Telekom.

NRC Webpagina's
7 juli 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad