NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

'Armstrong gebruikte verboden medicijnen'

Door een onzer redacteuren
LA MONGIE, 21 JULI. De Amerikaanse wielrenner Armstrong, gele-truidrager in de Tour de France, heeft volgens het Franse dagblad Le Monde verboden corticosteroïden gebruikt. Sporen van deze ontstekingsremmer zouden zondag 4 juli zijn aangetroffen in de urine die Armstrong afleverde na de eerste etappe in de Tour. De internationale wielrenunie (UCI) bestempelt het artikel als 'onzin' en onderstreept dat bij de controles in de Tour alle renners negatief zijn bevonden. Armstrong reageerde gisteren verbaasd op het nieuws. "Ik weet van niks", zei hij na afloop van de etappe naar Piau-Engaly.

Volgens Le Monde gaat het in het geval van Armstrong, kopman van de Amerikaanse ploeg US Postal, om het middel triamcinolonacetonide, een synthetische corticosteroïde dat lokaal wordt geïnjecteerd als ontstekingsremmer. Bij Armstrong werd bij het onderzoek de verhouding testosteron-epitestosteron van 0,2 waargenomen. Een verhouding tot 6 is toegestaan. In het dagblad L'Humanité verklaarde professor Jacques de Ceaurriz, directeur van het nationale anti-dopinglaboratorium (LNLD) in Châtenay-Malabry, gisteren dat de balansverstoring het gevolg is van de toediening van het synthetische corticosteroïde triamcinolonacetonide.

Pas sinds kort kan de aanwezigheid van corticosteroïden in de urine worden aangetoond. Het is de eerste keer dat in de Tour op het gebruik daarvan wordt gecontroleerd. Ook in de urine van andere renners zijn volgens Le Monde sporen van dezelfde synthetische corticosteroïden gevonden. De krant noemt de Belg Tom Steels (Mapei) en drie Italianen: Michele Coppolillo (Mercatone Uno), Daniele Nardello (Mapei) en Mariano Piccoli (Lampre). Bij hen werd een testosteron-epitestosteron-verhouding van om en nabij de 1,5 waargenomen. Zij werden evenmin positief bevonden, omdat zij de limiet niet hebben overschreden en de aanwezige stof klein was. Bij de Franse renner Christophe Rinero was de verhouding boven de toegestane limiet: 7. Bij hem werd een andere corticosteroïde gevonden, cortivazol. Hij werd niet positief bevonden omdat hij een doktersattest kon overleggen.

De UCI reageerde gisteren verontwaardigd op het artikel in Le Monde, de meest gezaghebbende krant in Frankrijk. "Een schandalig artikel, wetenschappelijke nonsens", zegt Lon Schattenberg, voorzitter van de commissie gezondheid en veiligheid van de UCI. "Ze denken het gebruik van corticosteroïden te kunnen aantonen aan de hand van de verhouding tussen testosteron en epi-testosteron. Ik snap er niks van." Onbegrijpelijk vindt Schattenberg ook dat in het artikel namen van renners worden genoemd. De flesjes met de urinemonsters worden bij de dopingcontrole al gecodeerd, zodat in het laboratorium niet bekend is wiens urine wordt onderzocht. Schattenberg wijst erop dat het gebruik van corticosteroïden op doktersvoorschrift is toegestaan. "Als je goed naar de renners kijkt, zie je dat ze vaak over hun achillespezen, ellebogen en hun zitvlak wrijven. Ontstekingen op die plekken zijn goed met corticosteroïden te behandelen."

Maandag stuurde de Italiaanse ploeg Lampre zijn renner Ludo Dierckxsens naar huis. De Belg won vorige week donderdag de etappe naar Saint- Etienne. Vlak daarna vertelde hij bij de dopingcontrole dat hij in juni, na de Ronde van Duitsland, corticosteroïden had gebruikt voor de behandeling van een knieontsteking. Omdat Dierckxsens de onstekingsremmer (Synacthen) kreeg voorgeschreven door zijn huisarts in België, besloot de ploeg hem uit de Tour te zetten. Hij had dat via de ploegarts moeten doen.

NRC Webpagina's
21 juli 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad