NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Theo de Rooy en de wanprestatie van zijn ploeg

'Boogerd geen Zoetemelk'


Rabobank bezet de laatste plaats in het ploegen- klassement. Ploegleider Theo de Rooy spreekt over een "vreselijke wanprestatie".

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN

TARBES, 20 JULI. Op de tweede rustdag van de Tour de France likken de wielrenners van Rabobank hun wonden. Ze maken een trainingsritje in de omgeving van Tarbes, want vandaag en morgen staan twee zware etappes in de Pyreneeën op het programma. Ze keuvelen vriendelijk met de mecaniciens, want aan het materiaal heeft het de afgelopen weken niet gelegen. Ploegleider Theo de Rooy zoekt de oorzaak van het falen van kopman Michael Boogerd.

Na een sterk voorjaar is Boogerd in juni uit vorm geraakt. Heeft u het seizoen wel goed ingedeeld?

De Rooy: "De belasting is voor hem te groot geweest. In Zwitserland zat hij aan zijn tax. En het NK was een hele slechte generale. In trainingstechnisch opzicht moet een renner zowel in het voorjaar als in de Tour goed kunnen presteren. Maar Michael heeft een kleine motor en een grote drive. Hij wil zich niet verschuilen in minder belangrijke koersen. Hij legt zichzelf altijd een grote druk op. Maar zonder goed voorjaar was die druk nog veel groter geweest. Blijkbaar moeten we volgend jaar een gerichte keuze maken. Of een goed voorjaar, of een goede Tour."Is Boogerd een renner voor de klassiekers of voor de grote rondes?

"Ik neig naar de klassiekers. Hij is een explosieve renner. Hij mist het rustige karakter van een type Zoetemelk, die zich drie weken koest kan houden. Michael is een wandelend kruitvaatje. Hij lijkt meer op mannen als Richard en Sörensen die zich focussen op het voorjaar en in de Tour nog een ritzege proberen mee te pakken. Tegen Ullrich of Armstrong komt hij sowieso tekort in de tijdritten. Zijn kwaliteiten liggen op een lager niveau. Daarom heb ik nooit gezegd dat hij de Tour ging winnen."

U heeft voor de Tour geen ploeg rond Boogerd samengesteld? Had u hem niet veel meer als kopman moeten afschilderen?

"We hebben de keuze van de ploeg in samenspraak met Michael gemaakt. We wilden in de eerste week de druk niet op zijn schouders leggen. Natuurlijk speelde daarin mee dat hij voor de Tour niet goed in vorm was. Doodzonde! In drie jaar tijd is er nooit een haartje in de boter gevallen en nu krijgt hij voor het eerst met tegenslag te maken. Ik ben reuze benieuwd hoe hij daar mee omgaat."

Heeft u wel genoeg grip op Boogerd? Hij heeft meermalen geklaagd over de samenwerking met de ploegleider.

"Ik weet nergens van. Ik lees geen kranten. Ik ervaar het anders. Wij hebben een normaal contact. Wij hebben allebei onze zwakheden. Michael is soms heel gespannen en moeilijk benaderbaar."

Bent u niet roomser dan de paus door uw ervaren Belgische ploegarts in te wisselen voor een onervaren Nederlandse huisarts met een Franse licentie? "Ik weet niet hoe andere ploegen hebben gehandeld. Wij hebben in elk geval geen spijt van onze beslissing. Wij hebben bewust geen enkele risico's genomen. We hadden genoeg te verliezen. Natuurlijk was het een nadeel dat een paar zieke renners niet aan het infuus mochten liggen. Een supporter die langs de kant flauw valt, mag wel aan het infuus. Belachelijk!"

De Franse pers verdenkt Rabobank van het gebruik van verboden middelen. Zij begrijpt niet dat de renners in het voorjaar uitblinken en in de Tour niets presteren. Een hetze?

"Die verhalen berusten op een zeepbel waar je zo doorheen kunt prikken. De Fransen willen Nederland afschilderen als een drugsland. Ze maken geen onderscheid tussen drugs en doping. Mijn renners hebben die verhalen niet gelezen, maar ze worden er wel mee lastig gevallen. Het is toch niet normaal dat de eerste vraag van een journalist over TVM gaat in plaats van over Rabobank. Ik heb geen behoefte om te reageren op zulke onzin. Wij zijn gewoon minder goed in vorm en daar zijn verschillende oorzaken voor te vinden. Klaar. "

Hoe heeft u deze Tour de France persoonlijk ervaren?

"Ik probeer deze vreselijke wanprestatie te relativeren. In de ploeg van Peter Post heb ik ook eens een mindere Tour meegemaakt. Het wielerleven houdt niet opeens op."

U sprak vooraf over de belangrijkste Tour van deze eeuw? Vindt u dit nog steeds?

"Nee, ik heb het belang van deze Tour overschat. Wat betreft dopingaffaires is deze ronde perfect (tot gisteren, red) verlopen, maar de pers schrijft nog steeds verhalen over het gebruik van EPO. Zolang dat spul niet rechtstreeks valt op te sporen, valt het gebruik ervan ook niet uit te sluiten."

NRC Webpagina's
20 juli 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad