NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Zege Konisjev en Commesso

Door een onzer redacteuren
SAINT-GAUDENS, 19 JULI. De Rus Dimitri Konisjev won gisteren in Saint-Gaudens de veertiende etappe in de Tour de France. In de eindsprint versloeg hij de Italiaan Gianni Faresin. Zaterdag ging de ritzege in Albi naar de Italiaan Salvatore Commesso. Hij was in de sprint sneller dan zijn medevluchter en landgenoot Marco Serpellini. De Amerikaan Lance Armstrong behield de leiding in het algemeen klassement. Vandaag is een rustdag in de Tour. Morgen wacht het peloton de bergrit door de Pyreneeën.

De 33-jarige Konisjev was gisteren geduldiger dan de 34-jarige Faresin, die in de laatste kilometer tevergeefs een versnelling plaatste. Konisjev liet zich niet verrassen en behaalde zijn vierde dagprijs in de Tour. Eerder zegevierde hij al in 1990 en 1991, beide keren in het shirt van TVM. In 1993 behaalde hij twee ritoverwinningen in de Giro. Daarna raakte zijn loopbaan in het slop. Hij was vaak geblesseerd en raakte verslingerd aan het luxe leven in het westen. Voor de Italiaanse kampioen Commesso betekende de ritzege in Albi de eerste aansprekende internationale overwinning. De kleine 24-jarige krachtpatser behoorde als junior en amateur tot de wereldtop. Hij is een van de weinige renners die afkomstig zijn uit het zuiden van Italië. Commesso rijdt dit jaar voor de Italiaanse ploeg Saeco, waar hij zich in de schaduw van Mario Cipollini en Laurent Dufaux kan ontwikkelen tot een volwassen coureur. Saeco heeft intussen vijf dagprijzen gewonnen. Italië is met zes ritzeges het meest succesvolle wielerland.

Alle deelnemers aan de Tour zijn vanochtend gecontroleerd op het gebruik van het verboden middel perfluorocarbones (PFC). Het onderzoek is uitgevoerd door het Franse ministerie van sport, in samenwerking met de internationale wielrenunie (UCI). De uitslag van de controles wordt pas later deze week bekend. De renners krijgen overigens geen startverbod, wanneer blijkt dat zij PFC toegediend hebben gekregen. Het onderzoek betreft een gezondheidscontrole en geen dopingcontrole.

PFC staat sinds vorig jaar op de lijst van verboden middelen van UCI. Tijdens de Olympische Winterspelen in Nagano kregen de sportofficials signalen dat de synthetische stof in het wielerpeloton gebruikt werd. Later werd het middel aangeprezen op Internet. Eerder werd een spoedoperatie van de Zwitserse renner Mauro Gianetti in verband gebracht met PFC. Hij lag op de intensive care. Volgens de Nederlandse arts L. Schattenberg, voorzitter van de medische commissie van de UCI, is perfluorocarbones "niet effectief maar wel levensgevaarlijk" voor een sportman. "Heel kwaadaardige mensen hebben dit middel op de markt gebracht. En sommige renners geloven dat ze met PFC een wondermiddel in huis hebben. We controleren hen omdat hun gezondheid op het spel staat, niet omdat PFC prestatiebevorderend is."

NRC Webpagina's
19 juli 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad