NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Denen melden doping

Door onze sportredactie
ROTTERDAM, 9 JULI. In Denemarken is deze week opschudding ontstaan over een boek dat het gebruik van verboden producten in de wielersport blootlegt. De auteurs Olav Anderson en Niels Jung maken in Doping PA Landvejen (doping op de landwegen) melding van het systematisch gebruik van stimulerende middelen in het wielerpeloton. In januari maakte hetzelfde tweetal een documentaire over doping in het cyclisme.

Anderson en Jung hebben op verschillende terreinen ervaring opgedaan in de wielersport. Anderson werkt als televisie-commentator bij de Deense nationale omroep. Jung was renner en later verzorger bij de ploegen TVM en Gewiss. Deze respectievelijk Nederlandse en Italiaanse sponsors raakten afgelopen jaar in opspraak wegens vermeend gebruik van doping.

Jung was in 1995 bij de Italiaanse ploeg Gewiss de persoonlijke begeleider van Bjarne Riis. Deze Deense wielrenner won een jaar later in het shirt van Telekom de Tour de France. Volgens Italiaanse onderzoeksrechters was Riis in deze periode een van de renners met een extreem hoge hematocrietwaarde, wat duidt op het gebruik van het prestatiebevorderende eiwithormoon EPO. Volgens auteur Anderson was co- auteur Jung in 1995 volledig afgeknapt op het wielermilieu. "Hij is gestopt als verzorger en later met een verborgen camera het peloton binnengedrongen", zegt Anderson vandaag in een gesprek met de Volkskrant. "Hij kon zich niet verenigen met het gebruik van doping."

NRC Webpagina's
9 juli 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad