NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Hoffmans honger naar de Tour de France


Tristan Hoffman volgt de Tour de France vanuit zijn woonkamer in het Belgische Nieuw Moere. De waterdrager van TVM is nog steeds kwaad over het startverbod van de Nederlandse wielerploeg. "Zwaar klote."

Door onze redacteur JAAP BLOEMBERGEN

NIEUW MOERE, 8 JULI. Nederlandse wielrenners wonen bij voorkeur vlak over de grens met België. Maar voor het doorbladeren van kranten en tijdschriften zijn ze aangewezen op een Nederlandse kiosk. In de boekhandel van Zundert ontmoeten we Jeroen Blijlevens, eigenaar van een bungalow in het Belgische Meerle. De kopman van TVM kijkt zo min mogelijk naar de beelden van de Tour de France. Hij verklaart het falen van Rabobank, hij geeft handtekeningen aan de Brabantse jeugd en hij doet de groeten aan zijn ploegmaat Tristan Hoffman. De helper van TVM woont tien kilometer verderop. In zijn vrijstaande woning in het Belgische plaatsje Nieuw Moere kijkt Hoffman naar de televisiebeelden van de vierde etappe. Hij heeft zijn toestel afgestemd op de Vlaamse zender VRT, vanwege het smeuïge commentaar van Dirk de Wolf. Maar de aanloop naar de massasprint kan Hoffman nauwelijks boeien. Hij wandelt op zijn klompen door de boomgaard en hij verzorgt de hond die is aangereden door een auto. "Zonder het treintje van TVM is een sprint minder interessant", zegt hij fijntjes.

Pas wanneer de Italiaan Cipollini juichend over de streep gaat, zit de Nederlandse thuisblijver op het puntje van zijn stoel. Hij heeft gegokt op de Fransman Casper, maar deze coureur eindigt op de twaalfde plaats. Hoffman verbaast zich over de populariteit van Cipollini. "Ik begrijp niet waarom ze hem 'Mooie Mario' noemen. Wat een centenbak!" Voor Hoffman betekent de uitsluiting van TVM "een domper van jewelste". De 29-jarige renner beleeft zijn beste seizoen sinds 1992, toen hij als neo-prof de nationale titel won. Sindsdien behaalde hij kleine zeges in Dwars door België, Parijs-Bourges en Veenendaal-Veenendaal. Hoffman rijdt meestal in dienst van anderen. Hij is een waterdrager die deze middag grote glazen frisdrank serveert.

"We hadden die Fransen gewoon moeten inpakken met een paar flessen wijn", verwijst hij naar de verstoorde verhoudingen tussen TVM en de Tour-directie. "Wij waren een makkelijke pispaal. De grote ploegen mogen wel rijden. Het circus draait gewoon door. Niemand praat nog over TVM. Straks zijn de Rabo's uitgekacheld en dan hebben ze helemaal niks meer te lullen. Ja, over doping. Bij elke scheet staan de kranten bommetje vol met onzin."

Hoffman praat lovend over de Russische ploegarts Andrei Michailov, die in 1998 verantwoordelijk was voor het vervoer van 104 ampullen EPO. Dit eiwithormoon was bestemd voor een kinderziekenhuis in Moskou, luidde het verweer van TVM. Hoffman hekelt de verhalen over doping. "Wij worden zwart gemaakt, maar bewijzen kunnen ze niks. Gelukkig zijn ze wijs geworden bij de Franse justitie. Ze houden zich gedeisd."

Hoffman loopt deze zomer ongeveer vijftigduizend gulden mis. Hij deelt niet in de winstpremies in de Tour. En hij rijdt geen kermiskoersen na de Tour. Bovendien kan hij zich niet waarmaken bij andere sponsors die dit voorjaar belangstelling voor hem toonden. "De Tour is de beste reclame voor een wielrenner. Ik heb dit jaar zeventien dagen in de Giro gereden, maar de respons was klein. Kun jij je nu voorstellen hoe ik me voel? Zwaar klote."

Net als sommige collega's heeft Hoffman kritiek op de ploegleiding van TVM. Manager Cees Priem was de afgelopen maanden op zoek naar een nieuwe sponsor. Hij maakte zich minder zorgen over de deelname aan de Tour. "Ze zijn niet erg alert geweest", stelt Hoffman vast. "Typisch TVM. Een vriendenploeg die vergeet dat je soms professioneel moet handelen. Ik heb het hier al acht jaar naar mijn zin, maar misschien is het beter om eens van shirt te ruilen. Mijn vader heeft altijd voor dezelfde baas gewerkt. Daar pas ik voor."

Vandaag vertrekt hij voor twee weken naar Sierra Nevada, waar TVM een trainingskamp heeft belegd. In de Spaanse bergen wil hij zo min mogelijk aan de Tour denken. Gevraagd naar de voornaamste titelkandidaat, komt Hoffman met een opmerkelijk antwoord. "Die Italiaan Guerini van Telekom kan wel eens voor een verrassing zorgen. Hij werd derde in de Giro en hij doet nu geen trap te veel."

NRC Webpagina's
8 juli 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad