NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Tour de France

Nieuws

Uitslagen

Favorieten

Deelnemers

Route

Eerdere artikelen

Links

Boogerd rijdt proloog als een koekenbakker


Tour-favoriet Michael Boogerd reed de proloog van de Tour de France naar eigen zeggen als 'een koekenbakker'. "Ik moet nu laten zien dat ik mettegenslagen goed kan omgaan."

Door een onzer redacteuren

CHALLANS, 5 JULI. Nog voordat Michael Boogerd voor de start van de proloog met zijn fiets nerveus het podium beklom, kondigde de speaker hem aan als "de grote favoriet van de Tour". Ook in Franse kranten werd hij vooraf getipt als winnaar van de 86ste Ronde van Frankrijk. Van France Soir kreeg hij als enige vijf sterren. Voordat er ook maar één meter was gefietst, prezen de media hem de hemel in. Volgens Le Parisien maakte Boogerd een goeie kans de proloog te winnen, een tijdrit van 6,8 kilometer in Le Puy du Fou. "Van wie heb je dat gehoord", vroeg de renner verbaasd. "Van Sinterklaas?"

Nooit heeft Boogerd uitgeblonken als tijdrijder, maar zo'n slechte tijdrit als zaterdag kon hij zich niet herinneren. De hele ploeg bakte er niets van, maar met Boogerd was het wel erg slecht gesteld. Van de 180 renners eindigde hij als 146ste, op ruim een minuut van winnaar Lance Armstrong. "Superslecht", zei Boogerd. "Ik reed als een koekenbakker in de rondte."

Een verklaring voor zijn slechte Tour-start kon Boogerd niet vinden. "Ik heb m'n best gedaan, maar het gaat gewoon niet." Twee maanden geleden had hij in een windtunnel in Marknesse nog intensief gewerkt aan een nieuwe houding voor de tijdrit. Die moeite had hij zich kunnen besparen. Boogerd trad de wetten der aerodynamica met voeten. Waar het merendeel van zijn collega's met een gestroomlijnde tijdrithelm reed, fietste Boogerd met een pet. Vlak voor de start besloot hij op advies van zijn net gefinishte ploeggenoot Leon van Bon, die op het klimmetje constant uit het zadel moest, van materiaal te wisselen. Boogerd verruilde zijn aerodynamische fiets, getest in de windtunnel, voor een 'gewone' fiets. Hij hoopte met het 'oude' stuur meer grip te krijgen.

De favorietenrol viel Boogerd zwaar. "De druk begint alleen maar toe te nemen. Ik moet presteren. Het liefst het hele jaar dus ook in de proloog. En dan gebeurt dit." Even verkeerde Boogerd in de veronderstelling dat zijn knecht Marc Lotz nog voor hem was geëindigd. "Belachelijk, dat mag niet gebeuren. Dat is tekenend voor mijn prestatie." In werkelijkheid was Lotz een seconde langzamer. De teleurstelling over zijn slechte prestatie bij het Nederlands kampioenschap, vorige week zondag in Gulpen, had Boogerd naar eigen zeggen van zich afgezet. Daar verliet hij de wedstrijd voortijdig, omdat hij in een groepje achterblijvers reed en door toeschouwers werd uitgejouwd. Boogerd was geschokt door deze onverwachte houding bij het publiek. Hoe vaak heeft hij niet moeten horen dat hij de beste Nederlandse renner sinds Joop Zoetemelk is?

Boogerd won dit voorjaar de etappekoers Parijs-Nice en de Amstel Goldrace. Hoe konden deze mensen achter de dranghekken hem dan opeens als laten vallen? Met dat gevoel ging Boogerd de Tour in en het heeft hem allerminst geïnspireerd tot grote daden. "Ik ga m'n best doen me er overheen te zetten", nam hij zich vlak na de finish van de tijdrit dapper voor. De tranen stonden in zijn ogen.

Na een nacht slapen, met hulp van een slaappilletje, had Boogerd nog steeds die sombere blik in zijn ogen. "Het balen zal wel een tijdje blijven duren", zei hij gisteren voor de start van de eerste etappe in Montaigu. "Ik wil het hele jaar goed zijn. Ik wil me niet verschuilen achter het excuus dat ik al een goed voorjaar heb gehad. Ik moet nu laten zien dat ik een goeie sportman ben en dat ik met dit soort tegenslagen goed kan omgaan."

Ploegleider Theo de Rooy vond het, met nog negentien etappes te gaan, veel te vroeg om de balans op te maken. De klap die Boogerd kreeg noemde hij "een tikje dat je natuurlijk niet zomaar wegvlakt". De Rooy: "Michael is iemand die zichzelf heel veel druk oplegt en veel verantwoordelijkheid op zijn schouders neemt. We hebben ook geprobeerd een stukje van die druk weg te halen. Iedereen heeft veel vertrouwen in hem en iedereen heeft ook over drie weken nog veel vertrouwen in hem, wat er ook gebeurt."

Volgens De Rooy is het de afgelopen drieënhalf jaar elke dag beter gegaan met zijn kopman. "Het moment dat hij door het ijs zakt was toch een keer gekomen. Ook als hij de Tour had gewonnen. Gelukkig werken we niet met machines en computers. Michael kan hier alleen maar van leren. Hij was een goeie renner, is een goeie renner en blijft een goeie renner."

Gisteren maakte Boogerd in de eerste etappe een kleine stap in de goede richting. Met dank aan de Italiaan Francesco Secchiari, die door een valpartij als enige renner tijd verloor, klom de Nederlandse Tour- favoriet van de 146ste plaats naar de 145ste plaats.

NRC Webpagina's
5 juli 1999


    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad