U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

'Alsnog interesse aandelen Orange'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 12 FEBR. De beursgang van het Franse mobiele telefoniebedrijf Orange, die voor morgen staat gepland, lijkt alsnog de belangstelling van beleggers te hebben gewekt. Verschillende bronnen dichtbij het bankensyndicaat dat de beursgang begeleidt, zeggen dat de inschrijving tussen de 2,5 en 3 maal is overtekend.

Volgens analist B. Siebrand van SNS Bank is zo'n overtekening overigens nog geen garantie voor succes. De analist wijst onder andere op de beursgang van internetaanbieder WorldOnline, waarvoor onder beleggers in maart vorig jaar grote belangstelling bestond.

Vorige week woensdag verlaagde het moederbedrijf van Orange, France Telecom, de uitgifteprijs van de aandelen met bijna 18 procent tot tussen de 9,5 en 11 euro. De Britse krant The Guardian meldt dat France Telecom voor de laagst mogelijke prijs zal kiezen, gezien het huidige negatieve sentiment over de telecomsector. De uitgifteprijs wordt vandaag al bekendgemaakt. De aandelen zullen morgen vanaf het begin van de middag worden verhandeld aan de effectenbeurzen van Londen en Parijs.

Het bankensyndicaat zou ongeveer 60 procent van de aandelen bij particuliere beleggers willen onderbrengen. Dat ongebruikelijk hoge percentage wijst mogelijk op gebrek aan belangstelling onder institutionele beleggers, die zich over het algemeen richten op de langere termijn.

De beursgang van Orange, het op een na grootste mobiele telefoniebedrijf van Europa, komt op een moment dat de Europese telecomsector uit de gratie van de belegger is. Ook beleggers richten zich momenteel liever op de Verenigde Staten. Amerikaanse telecombedrijven gaan niet, zoals hun Europese branchegenoten, gebukt onder een enorme schuldenlast. Bedrijven in Europa hebben het afgelopen jaar grote investeringen gedaan in geavanceerde mobiele telefonie (UMTS).

Ook in Japan is het marktsentiment minder slecht dan in Europa. Vorige week deed NTT Docomo, het grootste mobiele telefoniebedrijf van het land, een redelijk succesvolle aandelenemissie van zo'n 20 miljard gulden. De uitgifteprijs bedroeg 2.066 duizend yen (bijna 42.000 gulden) per aandeel. Vorige week vrijdag sloot het aandeel op 2.170 duizend yen.

NRC Webpagina's
12 februari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad