U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

Snelle expansie kost KPNQwest veel meer geld

Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 24 JAN. KPN-Qwest, bouwer en exploitant van glasvezelnetwerken, heeft vorig jaar een forse omzetgroei geboekt. Beleggers reageerden vanochtend tevreden, ondanks het toegenomen nettoverlies waarmee de groei gepaard is gegaan. KPNQwest opende 4,4 procent hoger op de effectenbeurs.

Hoewel de markt op dit moment tegenzit, houdt KPNQwest vast aan zijn streven om in het vierde kwartaal van dit jaar een positieve Ebitda te rapporteren (resultaat voor afschrijvingen en rente). De verliezen zijn het gevolg van forse investeringen in het glasvezelnetwerk dat KPNQwest in Europa aanlegt. " De bouw van het netwerk ligt op schema en verloopt volgens budget", aldus bestuursvoorzitter Jack McMaster vanochtend tijdens een telefonische toelichting. KPNQwest wilde aanvankelijk 38 steden op het netwerk aansluiten, maar volgens hem mikt het bedrijf nu op 50 steden.

KPNQwest denkt 68 procent van de bouwkosten te kunnen terugverdienen met de verkoop van 10 procent van de glasvezelkabels in het netwerk, zo maakte de bedrijfsleiding vanochtend bekend. Het glasvezelnet zal in het derde kwartaal af zijn. KPNQwest, opgericht door KPN en het Amerikaanse Qwest, houdt zich onder meer bezig met het bouwen van virtuele bedrijfsnetwerken boven op zijn eigen netwerk.

Als het netwerk af is zal KPNQwest zich helemaal gaan richten op het leveren van snelle datacommunicatie over de bestaande infrastructuur. Het bedrijf, dat zich vooral op de zakelijke markt richt, is van plan zes nieuwe computercentra te bouwen van waaruit het dataverkeer wordt geregeld. Voor drie van die centra heeft KPNQwest al locaties gereserveerd in Frankfurt, Milaan en Stockholm. Volgens McMaster wordt 2001 "het jaar van de grote transitie". De omzet van het in 1999 opgerichte bedrijf bedroeg over heel 2000 461,6 miljoen euro (ruim 1 miljard gulden). In het vierde kwartaal van vorig jaar bedroeg de omzet 144 miljoen euro, een groei van 78 procent ten opzichte van dezelfde periode in 1999. Het nettoverlies over heel 2000 bedroeg 138,6 miljoen euro. Het verlies in het vierde kwartaal was 56,8 miljoen euro, bijna twee keer zoveel als in het vierde kwartaal van 1999.

NRC Webpagina's
24 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad