|
Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties Organogram van de Nederlandse telecomsector
|
Ben verwacht plokgeld van zijn concurrenten
Den Haag, 30 JUNI. De algemeen directeur van telecombedrijf Ben klinkt ontspannen en opgelucht. Peter de Weerd is in zijn nopjes met de alliantie die 's lands kleinste aanbieder van mobiele telefonie deze week heeft gesloten met telecomreus Deutsche Telekom. Het is het laatste zetje dat Ben nodig had om serieus te worden genomen als speler op het telecomveld, beaamt De Weerd. Want Ben, zo redeneerde menigeen, dat is toch dat bedrijfje dat over een paar jaar de markt wordt uitgedrukt? Ben doet niet alleen zichzelf, maar ook de concurrentie een groot plezier, vindt De Weerd. Volgende week donderdag begint de veiling van de frequenties voor de derde generatie mobiele telefonie, waaraan ook Ben zal meedoen. Deutsche Telekom wilde ook gaan bieden, maar heeft zijn eigen kandidatuur teruggetrokken nu het in zee gaat met Ben. "Ik zou plokgeld (een premie of beloning) aan ze moeten vragen." "Aan de andere kant doen ze het in hun broek", vervolgt De Weerd. "De meest vermogende partij is toch Deutsche Telekom." De vier andere aanbieders van mobiele telefonie weten zich tijdens de veiling ook gesteund door grote buitenlandse telecombedrijven. "Maar Deutsche Telekom heeft de diepste zakken", zegt De Weerd, die daarmee voor het gemak KPN-partner NTT Docomo opzij zet.
Vanwaar deze samenwerking?
"De bereidheid bij onze moedermaatschappijen Belgacom (70,6 procent van Ben) en Tele Danmark (29,4 procent) om te investeren in de UMTS-veiling was heel groot. We hadden laten uitrekenen wat een nieuwkomer in Nederland zich maximaal kan permitteren voor een UMTS-frequentie, ervan uitgaande dat hij 10 15 jaar winst maakt. We kwamen op een bedrag van boven de één miljard euro. Onze moeders wilden daar overheen. Maar ze moeten ook aan hun thuismarkt denken. Dankzij de samenwerking met Deutsche Telekom is de mogelijkheid om te investeren heel groot geworden. Wij denken overigens dat niemand van de nieuwkomers (Versatel, Hutchison en Nogenta Swedish Acquisition Holding, ofwel NTL) boven de één miljard zal bieden. Het zou me al verbazen als we over de 500 600 miljoen gaan. Anders is er geen droog brood te verdienen aan UMTS."
Wie heeft het initiatief genomen?
"Deutsche Telekom heeft ons gevonden, wij hebben ze niet gezocht. Het is ongelooflijk. Ik heb zojuist het team met nieuwe collega's ontmoet. Het is een prachtige match. Deutsche Telekom bezit een weelde aan kennis en ambitie. Als je kijkt naar de regio hebben ze het hele Noord- Westen van Europa aan elkaar geknoopt. In Duitsland zit T-Mobile, in Groot-Brittannië One2One dat voor honderd procent van Deutsche Telekom is, en in België en Denemarken onze moedermaatschappijen Belgacom en Tele Danmark. Dat schept ongekende mogelijkheden voor de toekomst. Bijvoorbeeld één tarief voor de regio. De besprekingen zijn echt begonnen na de UMTS-veiling in Groot- Brittannië (die het astronomische bedrag van 80 miljard gulden opbracht, red.). Daarvan is iedereen geschrokken. Deutsche Telekom heeft onze moedermaatschappijen toen benaderd."
Hoe ziet de overeenkomst eruit?
"Voor de UMTS-veiling is een aparte holding opgericht, 3G Blue. Het vooornemen is dat Belgacom en Tele Danmark hierin een meerderheidsbelang krijgen. T-Mobile, de mobiele divisie van Deutsche Telekom, krijgt dan de rest. Afgesproken is dat Deutsche Telekom de licentie betaalt. Belgacom en Tele Danmark brengen Ben in als bijdrage. Ben wordt vervolgens verdeeld volgens dezelfde verdeelsleutel als bij 3G Blue."
|
NRC Webpagina's 30 juni 2000
|
Bovenkant pagina |
|