U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

Europa en VS werken nauw samen bij mededinging


Het Brusselse verbod op de fusie van WorldCom en Sprint was geen verrassing, wel een mijlpaal: een Europees verbod van een Amerikaanse fusie.

Door onze correspondent HANS BUDDINGH'

BRUSSEL, 29 JUNI. Het Brusselse verbod van de fusie tussen de Amerikaanse telecomgiganten WorldCom en Sprint kan geen verrassing worden genoemd. Eurocommissaris Mario Monti van Mededinging had al meermalen laten blijken onoverkomelijke bezwaren te hebben tegen de dreigende "dominante marktpositie" op het gebied van internet. Gisteren onderstreepte Monti dat zowel concurrenten als consumenten de dupe zouden zijn geworden. Een mijlpaal is het besluit wel. "Dit is de eerste keer dat de Europese Commissie een fusie verbiedt van twee bedrijven die beiden in de Verenigde Staten zijn gevestigd", zei Monti.

Opvallend in de zaak is ook de goede samenwerking tussen de Europese en de Amerikaanse mededingingsautoriteiten, die vrijwel tegelijkertijd een stokje voor de fusie hebben gestoken. "We hebben afzonderlijk en onafhankelijk van elkaar onderzoek gedaan. Maar we hadden een excellente werkrelatie", zei Monti. Er was dagelijks telefonisch contact.

Al sinds er een Europees-Amerikaanse samenwerking op gebied van mededinging, maar de overeenkomst zal door de globalisering in praktijk meer inhoud krijgen. De verboden fusie van Worldcom en Sprint is een treffend voorbeeld. "Wat is er immers meer wereldomvattend dan internet", zei de woordvoerster van het directoraat mededinging in Brussel.

Monti noemde gisteren de instelling in oktober vorig jaar van een gemeenschappelijke werkgroep voor fusies, die lijnen voor nauwere samenwerking moet uitzetten. Hij sprak onder meer over gezamenlijke marktanalyses bij mededingingsonderzoeken. Verder zouden volgens Monti's woordvoerster Europese en Amerikaanse mededingingsautoriteiten gezamenlijk concessies kunnen afdwingen van potentiële fusiepartners, die dan bijvoorbeeld activiteiten moeten afstoten. Ook kunnen gezamenlijk deadlines worden gesteld. Monti sprak ook over de mogelijkheid om vertrouwelijke informatie uit te wisselen bij onderzoek naar kartelvorming.

Enkele jaren geleden leidde Europese bemoeienis met een voorgenomen fusie van de Amerikaanse vliegtuigfabrikanten Boeing en McDonnell Douglas nog tot een politieke botsing tussen de EU en de VS, waarbij zelfs een handelsoorlog dreigde. Monti's voorganger Van Miert ging uiteindelijk akkoord na concessies van Boeing. De zaak lag voor de Amerikanen politiek extra gevoelig door de dreiging van Boeing's Europese concurrent Airbus en de militair-industriële aspecten van de deal.

De VS lijken een rol van de Europese mededingingsautoriteiten wat betreft Amerikaanse ondernemingen nu volledig te accepteren. "Dat geldt zowel voor de zakenwereld als voor de politiek", zegt Monti's woordvoerster. Monti wees onlangs zelf in zijn jaarverslag over 1999 al op de "opmerkelijke" samenwerking in de oliesector (Exxon/Mobil en BP Amoco/Arco), die de Europese Commissie "in nauw overleg" met de Amerikaanse Federal Trade Commission onderzocht. En dat de Europese Commissie Microsoft met een onderzoek op de hielen zit, leidde in de VS niet eens tot een reactie. De Amerikaanse softwaregigant is in eigen land immers al wegens monopoliepraktijken veroordeeld.

Eurocommissaris Monti sprak gisteren over de "sleutelrol" die mededingingsautoriteiten juist in de 'nieuwe economie' moeten te spelen, niet alleen om de consumentenbelangen, maar ook om het bevorderen van innovatie in de sector van informatie- en communicatietechnologie. De belangen van de EU en de VS lopen hierbij grotendeels parallel. "We moeten tot gezamenlijke recepten en remedies komen", zei Monti.

NRC Webpagina's
29 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad