U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links








Reacties

KPN wil met Telefónica praten

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 9 JUNI. KPN is bereid opnieuw om de tafel te gaan zitten met de Spaanse concurrent Telefónica. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gisteren gezegd. De uitspraak van KPN is opmerkelijk, omdat bestuursvoorzitter Smits iets meer dan een maand geleden nieuwe gesprekken met de Spanjaarden leek uit te sluiten. "Onder Telefónica hebben wij een streep gezet", verklaarde bestuursvoorzitter P. Smits na het afketsen van de besprekingen.

Op de beurs is enthousiast gereageerd op de mogelijkheid dat de fusiebesprekingen worden hervat. De aandelen Telefónica en KPN noteerden gisteren allebei hoger. De Amerikaanse krant The New York Times berichtte gisteren dat bestuursvoorzitter Juan Villalonga bezig is met een rondgang langs de negen van de twintig bestuursleden van Telefónica die tegen de fusie met KPN hebben gestemd. Deze tegenstemmende minderheid was voor Smits aanleiding de fusie af te blazen. Naar verluidt vertegenwoordigen de oppositionele bestuursleden twee Spaanse banken (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria en La Caixa) die vrezen dat hun belang door de fusie te veel verwatert. Ook de positie van de Nederlandse staat in KPN is door de Spanjaarden aangevoerd als een bezwaar, maar KPN heeft intussen duidelijk laten doorschemeren dit te beschouwen als een gelegenheidsargument. Telefónica geeft geen commentaar.

Volgens het persbureau ANP hebben KPN en Telefónica ruim twee weken geleden brieven gestuurd aan de premiers Kok en Aznar, waarin zij vragen om politieke steun. Een woordvoerder van KPN benadrukt dat het probleem niet bij de Nederlandse staat ligt. Minister Zalm van Financiën zei eerder al dat hij bereid is het belang van 43 procent te reduceren dat nu nog in handen is van de Nederlandse staat. Volgens KPN zijn er op dit moment geen nieuwe onderhandelingen gaande met Telefónica. Mocht dat wel gebeuren, dan zal KPN eerst weer eens goed de randvoorwaarden bekijken, zo zei ze. "Een van de vragen die wij stellen, is waarom het de eerste keer niet tot een fusie kwam. "

NRC Webpagina's
9 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad