U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Telecom

Nieuws

Achtergrond

Telecomaanbieders

Discussie

Cahier veiling mobiele-telefoniefrequenties

Organogram van de Nederlandse telecomsector

Links
Reacties

NS stoten belang in Telfort af

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 13 APRIL. De Nederlandse Spoorwegen verkopen hun belang van 50 procent in telecombedrijf Telfort voor 4,2 miljard gulden aan British Telecom, de eigenaar van de andere 50 procent.

Dat hebben de twee bedrijven vanmorgen bekend gemaakt. De NS stappen uit de onderneming met de Britten om zich, aldus een woordvoerder, ,,te concentreren op kernactiviteiten''. Die liggen op het terrein van reizigersvervoer en de exploitatie van de NS-stations. ,,De activiteiten waar wij ons op willen richten vergen grote investeringen, zoals de aanschaf van nieuwe treinstellen of het aanleggen van sporen. Daar kunnen we die 4,2 miljard goed voor gebruiken.'' Ook komt het nieuwe kapitaal goed van pas als de NS, met alliantiepartners KLM en Schiphol, het reizigersvervoer op het Nederlandse deel van de HSL-Zuid mag gaan verzorgen.

British Telecom en de NS richtten Telfort in 1996 op. De NS brachten daarbij een landelijk glasvezelnetwerk in dat alle NS-stations met elkaar verbindt. Dat werd de basis voor het Telfort-netwerk. British Telecom leverde het verkoopapparaat. Telfort zit in vaste en mobiele telefonie. Het mobiele netwerk heeft inmiddels 500.000 abonnees. Daarnaast exploiteert Telfort de telefooncellen op de NS-stations. Dat blijft zo na de verkoop van het NS-belang in Telfort. Het glasvezelnet gaat mee over naar British Telecom.

Telfort is voor de NS altijd een zwaar verliesgevende activiteit geweest. Hoge investeringen in de aanleg van het landelijke mobiele netwerk brachten flinke aanloopverliezen met zich mee. Vorig jaar staken de NS zo'n 200 tot 250 miljoen gulden in Telfort, terwijl de omzet 165 miljoen bedroeg, wel het dubbele van het jaar daarvoor. Bij de presentatie van de jaarcijfers zeiden de NS ook voor 2000 nog op een fiks verlies te rekenen en op zijn vroegst over een à twee jaar winst.

Of de 4,2 miljard gulden die de NS nu voor hun belang in Telfort krijgen de aanloopverliezen compenseren, en de spoorwegen hierop alsnog een boekwinst behalen, wil de NS-woordvoerder niet zeggen. De verkoop van een deel van hun belang van 6,3 procent in Internetaanbieder World Online leverden de NS enkele weken geleden ook al 450 miljoen gulden op. De NS hebben nog steeds een belang in de Internetaanbieder.

British Telecom stelt in een verklaring dat de overname van het NS-aandeel in Telfort past in haar strategie om haar belangen in Europese telecomactiviteiten te vergroten.

NRC Webpagina's
13 april 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad