U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Shell

Nieuws

Portret van de onderneming

Jaar- en kwartaalcijfers

Links

Overname Shell Nw-Zeeland

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 10 OKT. Shell koopt samen met de Amerikaanse gas- en aardoliemaatschappij Apache de energiedivisie van het Nieuw-Zeelandse concern Fletcher Challenge. Met de koop is een bedrag gemoeid van 1,63 miljard dollar (ruim 4 miljard gulden).

In de aankoopprijs is een schuld van ongeveer 300 miljoen gulden inbegrepen. Shell tekent voor het grootste deel van de overnamesom: 1,03 miljard dollar ofwel 2,5 miljard gulden.

In augustus was al duidelijk dat Shell belangstelling voor Fletcher had. De beide kopers verdelen de buit meteen: Apache krijgt de oliewinning in Canada en Argentinië, Shell een aantal olie- en gasvelden in Nieuw-Zeeland en Brunei en een turbinefabriek. Omdat Fletcher in één transactie van al zijn energiebelangen afwilde, hebben Apache en Shell ook activiteiten verworven die ze weer gaan afstoten: een keten tankstations in Nieuw-Zeeland, drie raffinaderijen, oliedepots en enkele kleinere olievelden. Deze activa worden doorverkocht aan andere bedrijven. De doorverkoop houdt volgens Fletcher verband met het feit dat Shell in Nieuw-Zeeland anders een te dominante positie verwerft. De onderneming verzorgt al meer dan 50 procent van de energietoevoer van het land.

Fletcher exploiteert onder meer het Maui-veld, het grootste gasveld van Nieuw-Zeeland, dat bij de ontdekking in 1968 als een van de grootste aardgasvelden ter wereld gold. Shell kan nu Fletchers belang van 68 procent toevoegen aan zijn eigen aandeel van 18,75 procent.Het moederconcern Fletcher Challenge is verder actief in onder meer de bosbouw en de bouwnijverheid. De verkoop van de energiedivisie past in de opsplitsing van het concern, waarbij de bouwdivisie afzonderlijk naar de beurs gaat. Naar verwachting wordt de transactie met Fletcher Energy begin 2001 afgerond.

NRC Webpagina's
10 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad