U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Shell

Nieuws

Portret van de onderneming

Jaar- en kwartaalcijfers

Links

Non-conformistisch


Jeroen van der Veer is vanaf 1 juli de nieuwe hoogste man bij Koninklijke Olie, het grootste Nederlandse beursfonds. Een ingenieur met twee Elfstedenkruisjes.

Door een onzer redacteuren

DEN HAAG, 11 FEBR. "Mijn opinie over Jeroen is een gekleurd omdat we goed zaken hebben gedaan", zegt Ton Risseeuw die eind jaren tachtig - hij was zelf president-directeur van Getronics - voor Shell Pernis computernetwerken mocht aanleggen. Jeroen van der Veer was in die tijd de baas van Pernis. Risseeuw vond hem 'geestig, slim, non- conformistisch, een man die zijn nek durft uit te steken'.

Een van de weinige dingen die Jeroen van der Veer gistermiddag zélf over zichzelf wilde zeggen, is dit: "Ik hou ervan om de dingen eenvoudig te houden. Geen moeilijke woorden en als je het niet weet, gewoon zeggen dat je het niet weet."

Nee, uit zijn mond verder geen mededelingen over zijn persoon. Pas na juli, zegt hij, als hij officieel de nieuwe president van de Koninklijke en de vicevoorzitter van het comité van groepsdirecteuren wordt. "Anders loop ik Maarten voor de voeten." Hij wil alleen de feiten melden die ook te vinden zijn op Shells website. Geboren in Utrecht, op 27 oktober 1947. Studeerde werktuigbouwkunde in Delft en later, tijdens militaire dienst, economie in Rotterdam. Die laatste studie maakte hij af in de avonduren, toen hij al bij Shell werkte. Daar maakte hij, net als zijn voorganger, snel carrière. Maar, anders dan zijn voorganger en niet gebruikelijk bij Shell, maakte hij zijn carrière vooral in Nederland. Hij zat wel een tijd in Curaçao en in Houston. Maar manager van Pernis is hij het langst geweest: vier jaar, van 1986 tot 1990. Het was geen opzet, zegt hij, dat hij voor een Shellman zo weinig buitenlandse posten heeft bekleed. Het liep gewoon zo. Het voordeel, maar dit zijn niet zijn woorden, was wel dat hij daardoor twee keer de Elfstedentocht kon rijden (in 1986 en 1997).

Een van Van der Veers specialismen is e-commerce. Hij coördineert en stuurt de business-to-business Internetactiviteiten van Shell. Hij heeft, zeggen betrokkenen, heel goed gedaan. Ze vinden hem een man met 'nul humbug, nul pretenties, conscientieus en down te earth'.

Wat zegt het dat deze 'transparante' man nu de nieuwe baas wordt van de Koninklijke en de tweede man naast Moody Stuart?

Dat Shell misschien zelf ook transparanter wil worden, minder aristocratisch, gewoner. Een theorie die breed wordt gedeeld is deze: volgend jaar neemt Moody Stuart afscheid en dan gaat Jeroen van der Veer hem opvolgen. Maar daarvoor moest hij wel eerst een tijd de tweede man zijn. En dat kan, nu Maarten van den Bergh eerder weggaat.

NRC Webpagina's
11 FEBRUARI 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)