Rijksbegroting 2001
Nieuws
Plannen per departement
Troonrede
Algemene Beschouwingen
Paars: De tweede helft
Rijksbegroting: Hoe en wat?
Links
|
Begrippen
Prinsjesdag
De naam Prinsjesdag komt uit de 18de eeuw. De verjaardag van stadhouder Willem V (die leefde van 1748 tot 1806) op 8 maart werd door Oranje-aanhangers gevierd. De term Prinsjesdag is overgenomen bij de officiële opening van het parlementaire jaar. In het begin van de negentiende eeuw vond die opening op de eerste maandag in november plaats, dat is later vervroegd tot de eerste maandag in oktober. In 1848 werd de grondwetsherziening aangegrepen om de opening te vervroegen naar september, zodat de Kamerleden meer tijd hadden om de begrotingen te behandelen voor het eind van het jaar. In 1887 werd besloten Prinsjesdag niet op een maandag maar op een dinsdag te laten plaatsvinden, omdat met name christelijke politici problemen hadden met het reizen op zondag.
In de Grondwet is de derde dinsdag van september vastgelegd als de opening van het parlementaire jaar. Hans Blankert, voorzitter van NOC*NSF stelde vorig jaar voor Prinsjesdag een week te vervroegen in verband met de Olympische Spelen in Sydney. Dan zouden kroonprins Willem-Alexander en in Australië aanwezige bewindslieden niet voor Prinjesdag heen en weer reizen. Behalve dat er politiek weinig steun voor was, was het een onuitvoerbaar idee, omdat het een grondwetswijziging vereist.
De opening van het parlementaire jaar vindt plaats in de Ridderzaal, een gebouw uit 1280, waar het staatshoofd de Troonrede (zie onder) uitspreekt. In de Ridderzaal bevindt zich de gezamenlijke vergadering van de leden van de Staten-Generaal (de Eerste en Tweede Kamer) plaats. Behalve leden van de Staten-Generaal zijn ook de leden van het kabinet en de Raad van State aanwezig. De Raad van State is het hoogste adviesorgaan van de regering. Het staatshoofd is voorzitter van deze Raad.
|
NRC Webpagina's
19 september 2000
|