DNA-onderzoek bij strafzaken
Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 19 SEPT. DNA-onderzoek zal in de nabije toekomst bij meer strafzaken worden ingezet. Voor personele en materiële uitbreiding bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) - het voormalig Gerechtelijk Laboratorium - komt tot en met 2004 bijna 60 miljoen gulden extra beschikbaar om biologisch materiaal op erfelijke eigenschappen te onderzoeken. In dat jaar moet het NFI in staat zijn zo'n 26.000 DNA-onderzoeken te doen.
Minister Korthals wijst erop dat DNA-onderzoek niet alleen bruikbaar is gebleken bij moord- en zedenzaken, maar ook bij het oplossen van inbraken is het een effectieve opsporingsmethodiek gebleken. Het opsporingspercentage steeg daardoor met zes procent, zo is bij een proef gebleken.
Inmiddels is een project begonnen om alsnog DNA-profielen te maken op grond van oud biologisch materiaal dat nog bij het NFI ligt, voor zover dit afkomstig is van nog niet verjaarde delicten. Voorts wil Korthals een databank met DNA-profielen van TBS-gestelden die met proefverlof gaan, of bij veroordeelden wier verpleging voorwaardelijk wordt gestaakt. Als delinquenten in de toekomst na het uitzitten van tweederde van hun straf op vrije voeten gesteld willen worden, zullen ze in daartoe aangewezen gevallen moeten meewerken aan de opstelling van een DNA-paspoort. Daartoe wil Korthals komen met een wetsvoorstel dat rechters bij een veroordeling in bepaalde gevallende mogelijkheid geeft de medewerking aan een DNA-onderzoek te bevelen.
Terug naar Justitie