NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE

Rijksbegroting 2001

Nieuws

Plannen
per departement

Troonrede

Algemene Beschouwingen

Paars: De tweede helft

Rijksbegroting:
Hoe en wat?

Links

Ministerie van FinanciŽn

Belastingherziening en invoering euro prioriteit

 • Totaal: 6,9 miljard gulden

  Het ministerie van FinanciŽn is traditiegetrouw meer bezig met de Rijksbegroting dan met die van het zogenoemde kerndepartmenent. Toch staan er voor volgend jaar ook de nodige wijzigingen op de rol.

  Vooral staatssecretaris Wouter Bos heeft een hoop te doen. Hij heeft het al dan niet slagen van zijn ambtstermijn als staatssecretaris verbonden aan de invoering en, belangrijker nog, de uitvoering van de belastingherziening. ,,Ik ben geslaagd als we de beloften uit het plan ook waar kunnen maken' ', zei hij onlangs.

  De Belastingherziening 2001 staat voor een verlaging van de tarieven, een verschuiving van de lastendruk op arbeid naar consumptie en milieu en energie en een vereenvoudiging van het stelsel. Hoewel de eigenlijke stelselherziening al door het parlement is aangenomen, volgt nog een groot aantal wetten, waaronder de zogenoemde veegwet, die de laatste technische fouten uit de wet moet halen. De herziening van het stelsel houdt niet op na de invoering van het nieuwe plan. Bos liet weten al bezig te zijn met de aanpassing van de Successiewetgeving (voor erfenissen en schenkingen) en beloofde studies over een vlaktax (ťťn belastingtarief voor alle inkomensgroepen) en de armoedeval volgend jaar naar de Kamer te sturen.

  Nieuws uit de begroting van Financien

 • Invoering Euro
 • Baten en lasten
 • Uitbreiding douane

 • NRC Webpagina's
  19 september 2000

  Den Haag

      Bovenkant pagina

  NRC Webpagina's © NRC Handelsblad