Minister verwerpt kritiek
Kamerleden: 'Cijfers Zalm misleidend'
Door onze redacteuren
DEN HAAG, 4 OKT. Minister Zalm (Financiën) is het niet eens met de kritiek uit de Tweede Kamer als zou de miljoenennota misleidende cijfers bevatten. Verschillende fracties (PvdA, SP, GroenLinks) verwijten hem ,,een onhelder beeld'' te schetsen en ,,de bevolking te misleiden''.
Dat bleek gisteravond bij de algemene financiële beschouwingen in de Tweede Kamer, waar de begroting van Financiën en de Miljoenennota 2001 werden besproken. Het Kamerlid Crone (PvdA) noemde de miljoenennota ,,een zoekplaatje'' en verweet het kabinet ,,gebrek aan visie'' voor de langere termijn.
Minister Zalm zou vanmiddag betogen dat er van misleiding geen sprake is. De fracties die dat veronderstellen, kunnen zelf niet rekenen, vindt hij.
Het debat gisteravond spitste zich toe op de begroting van 2002, en niet op die van 2001. De uitgaven en lastenverlichting voor 2001 liggen inmiddels vast, maar voor de laatste begroting van Kok-II rijzen problemen. Bij aanhoudend hoge inflatie en krapte op de arbeidsmarkt loopt het kabinet het risico te moeten bezuinigen om de ambtenarensalarissen te kunnen betalen. Een Kamermeerderheid van PvdA, D66, CDA, GroenLinks en SP wil echter koste wat kost fors blijven investeren in de collectieve sector.
PvdA'er Crone pleitte opnieuw voor extra geld voor het onderwijs, maar hij weigerde daarvoor de Zalmnorm open te breken. Giskes (D66), Balkenende (CDA) en Vendrik (GroenLinks) vielen Crone daarop fel aan. ,,De PvdA zou investeren (...). En nu moeten we van u weer wachten totdat het kabinet in het voorjaar komt met analyses'', beet Vendrik hem toe. ,,Bent u daarvoor in de politiek gegaan, om op het kabinet te wachten?'' Giskes: ,,De kans om nu iets extra's te doen voor de collectieve sector laat u lopen.'' Crone hield vast aan het eigen investeringsplan dat de PvdA afgelopen voorjaar presenteerde. ,,We hebben onze wensen voor de komende jaren op tafel gelegd en we hebben al meer binnengehaald dan we hadden verwacht. Ik ga ervan uit dat het kabinet ook voor de rest van onze wensen ruimte zal vinden.''
Meerdere fracties vroegen zich af of afzonderlijke financiële beschouwingen nog wel zin hebben. ,,Het is steeds meer een re-run van de algemene politieke beschouwingen'', aldus Marijnissen (SP). Hij noemde het debat ,,een speelkwartier voor de financiële woordvoerders''. Van der Vlies (SGP): ,,Het voertuig van de algemene financiële beschouwingen lijkt gedevalueerd tot de veewagen waarin de financiële fractiewoordvoerders de kruimels opvegen die door hun fractievoorzitters zijn achtergelaten.''
Kamervoorzitter Van Nieuwenhoven gaf aan dat de Kamer ,,op een gegeven moment weloverwogen besloten heeft om de algemene politieke beschouwingen dichter op prinsjesdag te houden''. Zij wil erover nadenken of beide debatten kunnen worden samengevoegd.