NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE 



Nieuws


ZONSVERDUISTERING
ECLIPS IN BEELD
ALLEEN IN SUPERLATIEVEN TE BESCHRIJVEN
NEDERLAND EN BELGIË
OMRINGENDE LANDEN
EUROPA
OOGGETUIGEN
HET WEER
WETENSCHAP
NATUUR
KIJKEN, FOTO'S, FILM
MYTHEN EN LEGENDEN
BIJBEL
REIZEN
BOEKEN
LINKS

Woensdag 11 augustus 1999 zet een totale zonsverduistering Europa op klaarlichte dag in het donker. Gedurende enkele tientallen tellen tot maximaal 2 minuten en 23 seconden wordt het overdag nacht. De totale zonsverduistering passeert Nederland op nog geen honderd kilometer. Nederland zelf is pas op 7 oktober 2135 aan de beurt. De elfde augustus is een dag om naar uit te kijken.


Drie momenten van een totale zonsverduistering
1. De maan bedekt de zon in zijn geheel. Zichtbaar zijn de kleine K-corona (vrije elektronen die bewegen tot op een afstand van 75.000 km rond de zon, bij een temperatuur van 2 miljoen graden Celsius, hier moeilijk te zien als een felle lichtkring direct om de maanschijf) en de grote F-corona (kosmisch stof dat het magnetisch veld rond de zon weerspiegelt, tot op enkele miljoenen kilometers rond de zon). Gefotografeerd op Baja California, Mexico, op 11 juli 1991.

2. Het diamant-effect, als de zon bijna geheel bedekt is. Het restje zonlicht dat de aarde nog bereikt is zichtbaar als een schitterend juweel. Gefotografeerd op Java, Indonesië, op 11 juni 1983.

3. Zichtbaar zijn de K-corona en protuberansen (een soort vlammen die tienduizenden kilometers uit de zon schieten). Totale verduistering gefotografeerd op Hawaï op 11 juli 1991.

NRC Webpagina's
10 augustus 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) MEI 1999