U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Peper

Nieuws

Politieke gevolgen

Ontslag Peper

Onderzoek Rotterdamse gemeenteraad

Rapport COR

Declaraties

Links

Verhoor Peper 'indringend' en 'constructief'

Door een onzer redacteuren
DEN HAAG, 27 JAN. Minister A. Peper (Binnenlandse Zaken), oud-burgemeester van Rotterdam, is gisteravond gehoord door de commissie uit de Rotterdamse gemeenteraad die zijn declaraties onderzoekt.

Het onderhoud met de commissie duurde van half acht tot kwart over elf 's avonds. Volgens een woordvoerder van Peper betrof het een ,,indringend'' gesprek, de raadscommissie spreekt van een ,,constructieve'' gedachtewisseling.

In de ambiance van Peper blijft men overigens uitermate kritisch op de commissie en diens werkwijze. Een voormalige wethouder van Rotterdam, Pepers huisvriend J. Linthorst, spreekt zich daarover vandaag in deze krant voor het eerst openlijk uit. Hij vreest dat Peper, ten onrechte, in grote politieke problemen komt door de ruime onderzoeksopdracht van de commissie.

Ook de advocaat van de oud-burgemeester, J. Mentink, volhardt in zijn scepsis over de opdracht van de commissie.

,,We blijven op onze hoede. Het eindrapport zal nauwlettend worden gelezen. We behouden ons alle rechten voor. Als door onzorgvuldigheden van de commissie de persoon van Peper wordt beschadigd, dan zijn we niet van elkaar af'', aldus Mentink vanochtend.

Peper zelf sloot zich gisteren, voordat hij werd gehoord, tegenover de NOS aan bij de kritiek van voorzitter van de Eerste Kamer F. Korthals Altes op de commissie. Pas kort ervoor was gistermiddag definitief duidelijk geworden dat Peper zich alsnog wilde laten horen door de commissie.

Een eerdere afspraak voor afgelopen zaterdag werd door Peper op het laatste moment afgezegd. Daarna dreigde zijn advocaat J. Mentink met gerechtelijke stappen. Mentink wilde voorinzage afdwingen in documenten die forensische accountants van KPMG voor de commissie hebben verzameld. De commissie stelde evenwel dat Peper gemakkelijk over die documenten kan beschikken, mits hij bereid was tot een gesprek.

Peper kreeg die gelegenheid gisteravond, als hij vragen over het verleden - het onderzoek betreft zijn declaraties vanaf 1986 - niet spontaan zou kunnen beantwoorden. Gisteren bleek overigens dat Peper veel vragen direct kon beantwoorden, aldus ingewijden.

NRC Webpagina's
27 januari 2000

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad