U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Cahier Peper

Nieuws

Politieke gevolgen

Ontslag Peper

Onderzoek Rotterdamse gemeenteraad

Rapport COR

Declaraties

Links

'Dubieuze uitgaven Peper gevonden'

Door een onzer redacteuren
ROTTERDAM, 15 JAN. Accountants van KPMG hebben dubieuze uitgaven van ten minste 100.000 gulden gevonden waarover minister Peper (Binnenlandse Zaken, PvdA) zich moet verantwoorden tegenover een onderzoekscommissie uit de gemeenteraad van Rotterdam.

Dit meldt het Algemeen Dagblad in zijn editie van vandaag. De zogenoemde Commissie Onderzoek van de Rekening uit de Rotterdamse raad trekt sinds enkele maanden het declaratiegedrag na van Rotterdamse leden van burgemeester en wethouders (B en W) in de periode 1986-1998. De afgelopen en komende week moeten (ex-)leden van B en W, onder wie Peper, aan de onderzoekscommissie verantwoording afleggen over uitgaven die volgens KPMG vragen oproepen.

KPMG heeft met name vraagtekens geplaatst bij uitgaven van Peper namens de gemeente. Hij was van 1982 tot en met 1998 burgemeester in Rotterdam. Het zou onder meer gaan om reizen met een voornamelijk privé-karakter, de aanschaf van privé-artikelen met een gemeentelijke credit card, en geldopnames uit de gemeentekas waarvan geen of onvoldoende boekhoudkundige verantwoording is te reproduceren.

Peper had gisteren een ontmoeting met de onderzoekscommissie, aldus meldt naast het Algemeen Dagblad ook de Volkskrant van vandaag. De gemeente Rotterdam maakte gisteren bekend dat het COR-onderzoek nagenoeg is afgerond. De voorzitter van de commissie, M. van Ravesteyn (D66), weigerde vannacht commentaar. Ook een woordvoerder van Peper wilde niet op de zaak ingaan.

De Rotterdamse havenwethouder H. Simons, partijgenoot en langjarige collega van Peper in B en W, nam vorige week in Vrij Nederland nadrukkelijk afstand van Peper. ,,Dat cultuurtje van je niet expliciet voor financiële uitgaven hoeven verantwoorden, van zo royaal mogelijk leven, ligt me niet'', aldus Simons.

Het onderzoek kwam in een stroomversnelling door publicaties in het Algemeen Dagblad vorig jaar oktober. Peper en premier Kok reageerden gebeten op deze berichten. Peper noemde 14 november in Buitenhof de berichten 'belachelijk'. ,,Ik heb niks gedaan wat oneerbaar is en voel me op dat punt heel kosjer.''

NRC Webpagina's
15 januari 2000

Den Haag

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad