U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.


NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Vrijheid voor de Papoea's

Nieuws

Brief

Documenten

Strijd voor vrijheid

Links

In kwestie overdracht Nieuw Guinea

Jakarta zoekt steun Nederland

Door onze redacteuren FRANK VERMEULEN en DIRK VLASBLOM

JAKARTA/ROTTERDAM, 6 JUNI.De Indonesische regering heeft Nederland verzocht de overdracht van voormalig Nederlands Nieuw Guinea aan Indonesië te herbevestigen en de Indonesische territoriale integriteit te onderstrepen. Nederland zal daar niet op ingaan.

In reactie op de ontkenning afgelopen weekeinde van het Papoeacongres in Jayapura van het wettelijk gezag van Jakarta over de provincie Papoea (het voormalige Irian Jaya), ontbood gisteren de directeur-generaal politieke zaken van het Indonesische ministerie van Buitenlandse Zaken, Nugroho, de Nederlandse ambassadeur in Jakarta, mr. baron Van Heemstra. Deze kreeg het verzoek de Nederlandse regering te vragen als mede- ondertekenaar van het verdrag van New York van 15 augustus 1962 waarin de overdracht van Nederlands Nieuw Guinea werd geregeld, dit verdrag te "reconfirmeren". Hetzelfde geldt voor de uiteindelijke vastlegging van de Verenigde Naties eind 1969 van de integratie van Irian Jaya in Indonesië. Het bijna 3.000 leden tellende Papoeacongres sprak afgelopen weekeinde tot woede van Jakarta uit dat Indonesië destijds de Papoea's geen eerlijke kans gegeven heeft hun zelfbeschikkingsrecht uit te oefenen en bovendien dat Nederland zou moeten meewerken de gemaakte fout te herstellen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei vanmiddag dat "de territoriale integriteit van Indonesië geen enkel moment ter discussie heeft gestaan". Volgens een woordvoerder zal verder niet worden ingegaan op het Indonesische verzoek "omdat het bij ons niet de cultuur is om te komen met schriftelijke statements". Overigens hebben de Verenigde Staten en Australië al wel in reactie op het Papoeacongres de territoriale integriteit van Indonesië onderstreept.

In de Tweede Kamer gaan de woordvoerders van de meeste fracties ervan uit dat een "verdrag geldt totdat dit is opgezegd", zoals Maxime Verhagen (CDA) zei. Eimert van Middelkoop (GPV) noemt het Indonesische verzoek "curieus". " Waarbij het stellen van de vraag politiek interessanter is dan de inhoud ervan, want kennelijk bestaat er volkenrechtelijke onduidelijkheid over de status van het Verdrag van New York en dat is niet niets." Op verzoek van Van Middelkoop heeft minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) eerder een onderzoek toegezegd naar de manier waarop de overdracht van Nieuw Guinea aan Indonesië destijds is verlopen. Marijke Vos (GroenLinks) vindt dat de regering niet op de uitkomsten van dat onderzoek moet vooruitlopen door nu de gevraagde verklaring te geven. Volgens Jan Hoekema (D66) moet de regering Jakarta vragen West-Papoea zoveel mogelijk autonomie te verlenen.

NRC Webpagina's
6 juni 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad