U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.


NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Vrijheid voor de Papoea's

Nieuws

Brief

Documenten

Strijd voor vrijheid

Links

Irian Jaya heet van nu af aan gewoon Papoea

JAKARTA, 3 JAN. President Abdurrahman Wahid heeft op oudejaarsdag de grootste provincie van Indonesië omgedoopt van Irian Jaya tot Papoea. Wahid was naar het verre oosten gereisd om er op 1 januari getuige te zijn van de eerste zonsopkomst van het derde millennium. Vrijdag discussieerde de president een paar uur lang met 400 vertegenwoordigers van de religieuze en etnische gemeenschappen van deze provincie die hij na zijn aankondiging consequent 'Papoea' bleef noemen.

Dirk Vlasblom

Wahid zei dat hij niet tot deze naamsverandering had besloten onder druk van de beweging voor een onafhankelijk West-Papoea, maar omdat de oude naam, Irian, in het Arabisch 'naakt' betekent, wat hij denigrerend achtte voor het volk der Papoea's. Irian Jaya (zegevierend Irian) is de naam die Indonesië aan het voormalige Nederlands Nieuw-Guinea gaf toen dit gebied op 1 mei 1963 na een kortstondig tussenbestuur door de Verenigde Naties overging in Indonesische handen. De naam West-Papoea wordt al tientallen jaren gebruikt door ijveraars voor onafhankelijkheid van het gebied.

Wahid luisterde naar een reeks woordvoerders van de vele tribale gemeenschappen van Papoea, onder wie enkele voorstanders van afscheiding. Wahid noemde het een ,,grondwettig recht om je uit te spreken voor een onafhankelijk West-Papoea'', maar zei ook dat het ,,mijn constitutionele plicht als president is om vast te houden aan de onschendbaarheid van het Indonesische grondgebied.'' Van afscheiding kan volgens de president geen sprake zijn.

Enkele leden van het Indonesische parlement, onder wie een kenner van de Papoea-cultuur, professor Astrid Susanto, en een lid van Wahids eigen Partij voor een Nationaal Ontwaken (PKB), Effendy Choirie, reageerden gisteren positief op de jongste naamsverandering. Beiden spraken de hoop uit dat dit goed zou vallen in de provincie en de roep om onafhankelijkheid zou verzwakken. Effendy noemde het besluit ,,democratisch en in overeenstemming met het beginsel van regionale autonomie.''

Vorig jaar besloot de regering om Ujung Pandang, de hoofdstad van de provincie Zuid-Sulawesi, zijn oude naam terug te geven: Makassar.

NRC Webpagina's
3 januari 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad