U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Rebellie in partij tegen Milosevic


BELGRADO, 18 OKT. Binnen de Servische Socialistische Partij (SPS) van ex-president Slobodan Milosevic is een rebellie tegen zijn gezag uitgebroken.

Een groep mede- oprichters van de partij eiste gisteren zijn ontslag als partijchef. "Slobodan Milosevic kan geen voorzitter blijven van de SPS en ook zijn naaste medewerkers kunnen geen deel blijven uitmaken van het partijbestuur", aldus de groep in een gisteren uitgegeven verklaring. Zij stellen vast dat de partij "de ernstigste crisis doormaakt sinds de oprichting". Die crisis, zo schrijven ze, is het gevolg van "grove politieke fouten" van de leiding, waarvoor "Slobodan Milosevic de grootste verantwoordelijkheid draagt". Het "hoogtepunt van dit verkeerde, willekeurige en arrogante beleid", aldus de critici, was de poging, de wil van de kiezer te negeren. Die fout leidde tot "manipulaties, die zijn uitgelopen op het verlies van de macht, zelfs in die streken waar dat op grond van de verkiezingsuitslagen niet had hoeven gebeuren". Onder de mede-oprichters van de SPS die de verklaring tegen Milosevic hebben getekend bevinden zich de ex-directeur van de Servische radio en televisie Milorad Vucelic, de oud-ideoloog van de SPS Mihajlo Markovic, Milosevic' voorganger als president van Joegoslavië Zoran Lilic, en Borisav Jovic, Servië's vertegenwoordiger in het staatspresidium vóór de desintegratie van Joegoslavië in 1991. Alle ondertekenaars hebben lang met Milosevic samengewerkt.

Volgens de critici moet de partij op een partijcongres besluiten "naar haar ware waarden terug te keren". Het congres, zo stellen ze, moet in geen geval door het huidige partijbestuur worden georganiseerd, omdat het niet in staat te begrijpen welke die ware waarden zijn. Ze heeft bovendien "de deur naar de corruptie en de enorme criminele zelfverrijking van individuen in het centrum van de macht opengezet". Een "snelle en energieke ommekeer" in het beleid van de partij kan van het huidige partijbestuur niet worden verwacht, zo stellen de critici. (AFP)

NRC Webpagina's
18 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad