U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Val Milosevic

Nieuws

Achtergrond verzet

Hoofdrolspelers

Links

Over machtsoverdracht

Milosevic' partij stapt uit overleg


BELGRADO, 11 OKT. De bondgenoten van Milosevic heb ben zich gisteren teruggetrokken uit overleg met de Democratische Oppositie (DOS) over overdracht van de macht na het aantreden van Kostunica als president van Joegoslavië.

Daarmee komt de vreedzame overdracht van de macht in gevaar.

De socialisten van Milosevic en de Radicale Partij van Vojislav Seselj lieten weten pas aan de onderhandelingstafel terug te keren als er een eind komt aan "de rellen, het geweld en de wetteloosheid tegen de burgers van Servië". Daarmee doelden ze kennelijk op het wegsturen van Milosevic-adepten uit de directie van staatsinstellingen als de douane en van grote banken en vrijwel alle grote bedrijven. Vrijwel overal zijn de door Milosevic benoemde directeuren door de arbeiders gedwongen hun functie op te geven. Volgens Seseljs radicalen lapt DOS de democratische spelregels aan haar laars: "Alles wat het zelfuitgeroepen DOS-regime heeft gedaan sinds de verkiezingsoverwinning van Kostunica is een putsch, geweld tegen de grondwet en de wet, banditisme en roof in partizanenstijl", aldus een verklaring.

De terugtrekking van de twee partijen uit het overleg over een vreedzame overdracht van de macht bracht gisteren een van de leiders van DOS, burgemeester Ilic van Cacak, tot een waarschuwing aan het adres van de aanhang van Milosevic. Hij zei dat "het geduld van de mensen is uitgeput". "De Serviërs zijn zo gebrand op veranderingen dat ik niet weet wie hoe de socialisten moet beschermen als ze de zaak blijven traineren", aldus Ilic. "De verliezers moeten vreedzaam opstappen." Een andere DOS-leider, Zoran Djindjic, zei dat de geheime politie inmiddels het afluisteren van tegenstanders van Milosevic heeft hervat; de geheime dienst, zei hij, bevindt zich niet onder democratische controle. Milosevic' minister van Binnenlandse Zaken, de chef van de geheime dienst, is afgetreden, maar de chef van de geheime dienst is dat niet, en hij maakt nu de dienst uit.

Kostunica praat vandaag met de leiders van de strijdkrachten om zich te verzekeren van hun steun. Hij wil verder de Opperste Defensieraad bijeenroepen om hervormingen bij de strijdkrachten te bespreken en duidelijkheid te krijgen over de positie van Montenegro jegens zijn bewind. De Defensieraad bestaat uit de presidenten van Joegoslavië, Servië en Montenegro. Milosevic heeft dit orgaan niet meer bijeengeroepen sinds zijn criticus Djukanovic in Montenegro aan de macht kwam.

De Franse minister van Buitenlandse zaken, Hubert Védrine, sprak gisteren in Belgrado met "een vastbesloten" Kostunica om hem te verzekeren dat de Europese Unie zich zal inspannen om de nieuwe democratie in Joegoslavië te steunen. Vandaag krijgt Kostunica de Italiaanse premier Giuliano Amato op bezoek, later deze week komt een speciale gezant van president Clinton naar Belgrado. (Reuters, AFP, AP)

NRC Webpagina's
11 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad