Dossier Val Milosevic
Nieuws
Achtergrond verzet
Hoofdrolspelers
Links
|
‘Sancties opheffen'
Nu Milosevic lijkt te verdwijnen, hopen Joegoslaven in Nederland op opheffing van de sancties.
Door een onzer redacteuren
AMSTERDAM, 6 OKT. Gelukkig, heel opgewonden en nog een beetje gespannen. De medewerker van de Joegoslavische ambassade in Den Haag durft het nog nauwelijks te geloven, maar is stiekem al overtuigd. ,,Ik ben aan het nadenken waar we een hele grote foto van Kostunica kunnen bestellen voor de ambassade, om de foto van Milosevic te vervangen'', zegt hij lachend. Verder is de sfeer op de ambassade afwachtend en voorzichtig. De meeste medewerkers vermijden onderling over politiek te praten, zegt hij.
De naar schatting 15.000 Joegoslaven in Nederland voelen zich verbonden met hun land, maar lang niet altijd met de politici. Slechts een minderheid is politieke vluchteling met scherpe opinies, de meerderheid kwam als havenarbeider. Ze willen simpelweg het beste voor hun land en hun familie daar.
,,Wij staan achter het volk en het volk wil nu Kostunica'', zegt Rade Rakocevic, de voorzitter van de Bond van Joegoslavische Verenigingen in Nederland. ,,Onze demonstaties tegen de bombardementen van vorig jaar waren ook niet vóór Milosevic. Laat dat duidelijk zijn.''
Volgens Rakocevic is er nog wel angst. Gekluisterd aan de televisie, internet of telefoon proberen ze de ontwikkelingen te volgen, in de hoop dat een eventuele transitie geweldloos zal plaatsvinden. Het ‘je weet het toch nooit met Milosevic'-gevoel speelt parten. ,,Ik ben nog steeds achterdochtig, ik kan het nog bijna niet geloven'', zegt Branco Milinkovic. Tegelijk is hij ,,zo ongelofelijk opgelucht''. Milinkovic is een politiek wetenschapper. ,,Ik heb hier jaren op gewacht. Mijn land is een decennium bevroren geweest. En nu treden we dan hopelijk toe tot een tijdperk van vrijheid en democratie.''
Ook Svetislav Jovanovic, al dertig jaar in Nederland en leraar economie, vindt het geweldig, de hoogste tijd. Maar tegelijkertijd is hij bang voor te hoge verwachtingen van zijn landgenoten. ,,Kostunica en andere oppositieleden hebben geen enkele bestuurlijke ervaring. De economie is verwoest. Er komen nog veel problemen aan. De Europese Unie zal wel proberen te helpen, maar voordat het land op orde is, zal het jaren en jaren duren.'' De Europese Unie zou een begin kunnen maken door direct de santies tegen Joegoslavië op te heffen, vinden de Joegoslaven in Nederland. Want Milosevic of niet, de strafmaatregelen waren hen een doorn in het oog.
|
NRC Webpagina's
6 oktober 2000
|