Terug

Amerika feestend het nieuwe millennium in

Door onze correspondent JUURD EIJSVOOGEL
WASHINGTON, 1 JAN. In de Verenigde Staten streden Washington en New York om de eer: wie kan de jaarwisseling op de meest uitbundige wijze vieren? De feestelijkheden werden niet verstoord door computerproblemen of terroristische aanslagen.

Op en rondom Times Square in New York was een menigte van meer dan een miljoen mensen samengedromd om te zien hoe de grote en helverlichte kristallen bol die daar traditiegetrouw tijdens de laatste seconden van het jaar langzaam omlaag zakt, het nieuwe millennium inluidde. Honderden miljoenen volgden het spektakel op de televisie en zagen hoe drie ton confetti over de feestende massa werd uitgestort en hoe een enorm vuurwerk de hemel boven Manhattan verlichtte.


Vuurwerk boven Times Square (Foto AP)

In Washington vond, aan de voet van het Lincoln Memorial, onder strenge veiligheidsmaatregelen een grootscheepse viering van de millennium-wende plaats met beroemdheden als Will Smith, Tom Jones, Bono, Jack Nicholson, Bobby McFerrin en Maya Angelou. Het reusachtige beeld van de ernstig kijkende Abraham Lincoln keek toe hoe zich aan zijn voeten een dans- en zangspektakel voltrok, dat besloten werd met een korte film van Steven Spielberg en componist John Williams.

De film, The Unfinished Journey, was een collage foto- en filmbeelden uit de Amerikaanse politieke en culturele geschiedenis - van de Amerikaanse Burgeroorlog tot de landing op de maan, van Charlie Chaplin tot Fred Astaire tot Martin Luther King tot Tiger Woods. Op het podium werden begeleidende teksten uitgesproken door verschillende beroemdheden, onder wie president Clinton, die Lincolns oproep aanhaalde voor onderlinge vrede in Amerika en vrede tussen de volkeren. Clinton spoorde de Amerikanen aan de toekomst niet te vrezen, maar ,,te verwelkomen, te omarmen, te maken''. Daarop barstte een reusachtig vuurwerk los.

Op grote schermen konden de ruim honderdduizend toeschouwers de door Quincy Jones geregisseerde manifestatie volgen. Eerder op de dag had Clinton de Amerikanen al tot eenheid opgeroepen. ,,Er is geen beter moment om stil te staan bij onze verwachtingen, dromen en de nalatenschap die we willen doorgeven aan onze kinderen; geen betere gelegenheid om een nieuw hoofdstuk van vooruitgang en kansen voor iedereen te beginnen; geen beter moment om de handen ineen te slaan en het Amerika van onze dromen te bouwen.'' Het licht van de twintigste eeuw mag uitgaan, zei Clinton, maar ,,de zon blijft over Amerika schijnen''.

Clintons vrouw Hillary, die de drijvende kracht was achter de manifestatie in Washington, onthulde 's morgens een prototype van een tijdscapsule die latere generaties een beeld moet geven van het eind van de twintigste eeuw. De capsule, waarvan de komende maanden een definitieve versie wordt gemaakt die pas na honderd jaar geopend mag worden, zal ondermeer bevatten een militair naamplaatje op naam van The American GI (de Amerikaanse infanterist), een computer, monsters van vaccins en een een filmpje van de eerste stappen die astronaut Neil Armstrong zette op de maan.

Terwijl één voor één ook de westelijker tijdzones van de Verenigde Staten het nieuwe jaar verwelkomden, vierden de Clintons in het Witte Huis feest met honderden gasten uit de politiek, het bedrijfsleven en de showbusiness.

Slechts enkele kleine incidenten in het Westen van de Verenigde Staten riepen het schrikbeeld op van terroristische aanslagen, waarvoor de Amerikaanse regering de afgelopen weken herhaaldelijk gewaarschuwd had. In de staat Oregon werd donderdagavond een elektriciteitsmast opgeblazen. Onduidelijk is nog wie verantwoordelijk was voor deze sabotage-actie, waarbij geen doden of gewonden vielen en die nergens de stroom deed uitvallen. In Sacramento, in Californië, werden twee mannen gearresteerd die in het bezit waren van dertien staafbommen.

Op verschillende plaatsen in het land veroorzaakten valse bommeldingen enige overlast. In St. Louis werd een man gearresteerd die met een bommelding een vlucht van San Francisco naar Zuid-Korea probeerde op te houden, in de hoop dat zijn vriendin het vliegtuig nog kon halen.

1 januari 2000, 08.07 uur

Bovenkant pagina  

NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl)