U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Midden-Oosten

Nieuws

Huidige situatie

Vredesonderhandelingen

Conflictpunten

Geschiedenis van het conflict

Partijen

Documenten

Links

Israël nogal sceptisch

Arafat zegt 'ja-mits' tegen vredesvoorstel

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN
TEL AVIV, 4 JAN. Israël staat nogal sceptisch tegenover het 'ja-woord onder voorbehoud' dat president Clinton gisteren aan de Palestijnse leider Yasser Arafat heeft ontfutseld tegen zijn voorstel voor een Israëlisch-Palestijnse vrede.

Op basis van deze door een medewerker van Arafat gemelde mini-doorbraak is Israël bereid het vredesoverleg met de Palestijnen te hervatten, mits een einde komt aan het Palestijnse geweld. Het vredeskabinet besloot onder voorzitterschap van premier Ehud Barak met spoed een hoge afgezant naar Washington te sturen om een duidelijker inzicht te krijgen wat zich heeft afgespeeld tijdens de twee gesprekken tussen Clinton en Arafat. Volgende week vliegt een delegatie, waarschijnlijk onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Shlomo Ben Ami, naar de Amerikaanse hoofdstad om de besprekingen met de Palestijnen te hervatten. Die zouden, als er geen kink in de kabel komt, op 15 januari zouden kunnen worden bekroond met een top tussen Clinton, Barak en Arafat. Clinton zou dan een verklaring afleggen waarin de vooruitgang in het vredesoverleg wordt vastgelegd. Deze verklaring zou onder president Bush het vertrekpunt voor verder vredesoverleg kunnen zijn. In Jeruzalem wordt uitgesloten geacht dat in de korte tijd die nog rest tot Clintons vertrek (20 januari) een vredesakkoord kan worden gesloten.

Eerst zal echter Arafat volgens Israël heel duidelijk opdracht moeten geven de strijd tegen Israël te staken. Een Israëlisch- Palestijns-Amerikaanse veiligheidscommissie, die volgende week in Kairo bijeenkomt, zal daar toezicht op moeten houden. In Israël wordt wel de vraag gesteld of Arafat dit keer geen spelletje van 'ja en nee' speelt en over voldoende autoriteit beschikt om de verschillende gewapende Palestijnse groeperingen een bestand op te leggen. Een nieuwe bomaanslag in een Israëlische stad of een provocatie van kolonisten kan wegens de zeer gespannen situatie in een ommezien alle hoop op vrede de kop indrukken.

Vandaag zal Arafat aan de begeleidingscommissie van de Arabische Liga in Kairo zijn besluit om voorwaardelijk 'ja' tegen het Amerikaanse vredesplan te zeggen toelichten. Arafat heeft deze beslissing vooruitlopend op deze bijeenkomst in feite al genomen, omdat hij daar kennelijk geen moeilijkheden verwacht. Volgens de krant Ma'ariv heeft Saoedi-Arabië druk op Arafat uitgeoefend om met het Amerikaanse vredesplan in te stemmen om de twee moskeeën, Koepel van de Rots en Al-Aqsa op de Tempelberg/ Haram al-Sharif onder Palestijnse en dus islamitische soevereiniteit te brengen. Volgens dezelfde krant heeft Clinton brute overredingskracht gebruikt om Arafats 'ja' te krijgen. "Als u niet positief op ons plan reageert zal dat het bewijs zijn dat u niet in vrede bent geïnteresseerd. In zo'n situatie zal Barak jullie de oorlog verklaren en wij zullen hem daarin steunen", aldus Clinton.

NRC Webpagina's
4 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad