U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Midden-Oosten

Nieuws

Huidige situatie

Vredesonderhandelingen

Conflictpunten

Geschiedenis van het conflict

Partijen

Documenten

Links

Morgen overleg in Kairo

Enige hoop na beloftes van Arafat

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN
TEL AVIV, 3 JAN. De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft volgens berichten uit Washington de Amerikaanse president Clinton vannacht toegezegd te zullen toezien op het beëindigen van aanvallen op Israëlische burgers en militairen.

Palestijnen die dit bevel negeren, zullen worden gearresteerd. Ook zal Arafat zijn veiligheidsdiensten opdracht geven de samenwerking met Israël te herstellen. Afgezien van deze twee op zich zelf belangrijke toezeggingen hebben twee gesprekken tussen Clinton en Arafat op het Witte Huis niet geleid tot een doorbraak. Arafat vloog na zijn korte verblijf in Washington naar Kairo om de Egyptische president Mubarak verslag te doen. Morgen komt in Kairo het comité van de Arabische liga bijeen dat tijdens de jongste Arabische top werd gevormd ter begeleiding van het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. Indien de meerderheid van de commissie zich schaart achter Clintons vredesvoorstel, zou Arafat er eindelijk 'ja' tegen kunnen zeggen. Amerikaanse diplomaten hebben zware druk uitgeoefend op de Arabische lidstaten Clintons voorstel te aanvaarden. Ondanks het pessimisme over het vredesproces en aanhoudend geweld is het niet uitgesloten dat Arafat morgen zijn grote beslissing neemt en alsnog voor het Clinton- plan opteert. De Israëlische minister van Justitie, Jossi Beilin, sloot vanmorgen zo'n uitkomst op het laatste moment niet uit. Met zijn beloften aan Clinton van vannacht heeft Arafat in feite voldaan aan de eisen van de Israëlische premier Barak voor de hervatting van het vredesoverleg. De Palestijnse leider wordt nu echter geconfronteerd met het gegeven dat Barak eigenlijk geen vertrouwen meer in hem heeft, en zegt dat het leger zich hard moet opstellen tegenover de Palestijnse onafhankelijkheidsopstand. Barak heeft het leger de vrije hand gegeven om kopstukken van het Palestijnse zelfbestuur, die zich schuldig maken aan terreur tegen Israël, te executeren. Ahmed Tibi, een Arabisch lid van de Knesset, zei gisteravond zeker te weten dat Barak opdracht had gegeven deze week zijn vriend dr. Thabet Thabet in Tulkarem te vermoorden. Tranen stonden in zijn ogen terwijl zijn kin van emotie trilde toen Tibi deze beschulding uitte. Vandaag wordt in de Israëlische pers gesproken over het bombarderen van hoofdkwartieren van het Palestijnse zelfbestuur. Behalve het opvoeren van de militaire en economische druk op de Palestijnen heeft Barak weer zijn oude idee van eenzijdige afscheiding van de Palestijnen van stal gehaald. Uitvoering van dit idee komt neer op de ontruiming van, volgens de media, 20 onverdedigbare nederzettingen en feitelijke annexatie van grote nederzettingenblokken op de Westelijke Jordaanoever. Barak heeft al opdracht gegeven tot het bouwen van een elektronisch beveiligde veiligheidsmuur, over de hele lengte van de bestandslijnen van 1949, de 'groene lijn' die de Westelijke Jordaanoever van Israël scheidt.

Barak kwam gisteren enigszins terug op zijn uitspraak dat Israël zich moet voorbereiden op een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten indien de Palestijnse kwestie niet wordt opgelost. Gisteren zei Barak dat het uitbreken van een oorlog niet onvermijdelijk is. Volgens kranten lokte de oorlogsvoorspelling van Barak felle kritiek uit van hoge officieren. Deskundigen en oud-generaals zeiden gisteren dat Baraks bevel aan het leger zich voor te bereiden op oorlog in de Arabische landen niet anders wordt uitgelegd dan dat Israël van plan is een aanvalsoorlog te voeren. Radio Israël haalde vanmorgen een intern rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan, waarin wordt gesproken over verdere verkoeling van de betrekkingen met Jordanië en Egypte. Palestijnse schutters namen gisteravond een Israëlische auto op de weg van Jeruzalem naar Tel Aviv onder vuur. Een inzittende werd gedood. Op verschillende plaatsen in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever kwam het vannacht en vanmorgen tot vuurgevechten.

NRC Webpagina's
3 januari 2001

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad