U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Midden-Oosten

Nieuws

Vredesonderhandelingen

Conflictpunten

Geschiedenis van het conflict

Medespelers

Documenten

Links

Cruciale fase vredesberaad Camp David

(Reuters, AP)
THURMONT, 24 JULI. Met de vervroegde terugkeer van de Amerikaanse president Bill Clinton uit Japan zijn de Israelisch-Palestijnse vredesonderhandelingen in Camp David de laatste, volgens waarnemers cruciale fase ingegaan.

Nadat de gesprekken de afgelopen drie dagen op een laag pitje werden voortgezet onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, voerde president Clinton gisteravond afzonderlijke gesprekken met de Israelische premier Ehud Barak en de Palestijnse leider Yasser Arafat om de agenda vast te leggen voor het bereiken van een akkoord. Net als in de afgelopen week zijn inhoudelijk geen mededelingen gedaan over de voortgang van het beraad, maar algemeen wordt aangenomen dat de gesprekken zich concentreren op de status van Jeruzalem. Op tafel ligt een Amerikaans voorstel voor gedeelde soevereiniteit over delen van de stad.

President Clinton woonde afgelopen weekeinde de top bij van de G8, de zeven belangrijkste industrielanden en Rusland, op het Japanse eiland Okinawa. Vlak voor zijn terugkeer naar de Verenigde Staten zei Clinton op Okinawa dat er ,,enige vooruitgang'' was geboekt in Camp David.

Volgens een Israelische functionaris hebben president Clinton, Barak en Arafat gisteravond afgesproken om nu aan een ,,intensieve onderhandelingsronde van 24 uur'' te beginnen, ,,na afloop waarvan we zullen weten waar we staan''. Woordvoerder Richard Boucher van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteravond dat er ,,cruciale onderhandelingen in het verschiet liggen'', maar dat ze ,,niet eindeloos kunnen duren''.

De Israelische minister van Justitie, Yossi Beilin, zei vanochtend op de Israelische militaire radio dat het mogelijk moet zijn in Camp David ,,een creatief compromis'' te bereiken inzake de kwestie Oost-Jeruzalem. ,,Men zal een creatief compromis bereiken over Jeruzalem. Beide partijen beschikken over voldoende verbeeldingskracht om zover te komen'', zei hij.

NRC Webpagina's
19 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad