U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Midden-Oosten

Nieuws

Vredesonderhandelingen

Conflictpunten

Geschiedenis van het conflict

Medespelers

Documenten

Links

Israelische krant meldt Amerikaans vredesplan

Door onze correspondent
TEL AVIV, 21 JULI. Ondanks de geheimhouding rond de Israelisch-Palestijnse vredesonderhandelingen heeft de gezaghebbende Israelische krant Ha'aretz vanochtend in grote trekken het Amerikaanse overbruggingsvoorstel gepubliceerd dat de top in Camp David voor een fiasco moet behoeden. Volgens Ha'aretz omvat het plan de volgende punten:

Oprichting van de Palestijnse staat met erkende grenzen met Israel.

Israel ontruimt 95 procent van bezet gebied op de westelijke Jordaanoever en in de strook van Gaza.

Vijf procent van bezet gebied waar 80 procent van de kolonisten woont, zal door Israel worden ingelijfd in het kader van een landruil.

Twee grote joodse steden in bezet gebied, Ma'ale Adumim en Givat Ze'ev, zullen bij Jeruzalem worden ingelijfd tegen een aantal Palestijnse wijken die onder Palestijnse soevereiniteit komen.

In de oude stad van Jeruzalem en nabijgelegen Palestijnse wijken krijgen de Palestijnen een grote mate van bestuursautonomie.

Israel erkent het lijden van de Palestijnen en zal tienduizenden Palestijnse vluchtelingen in het kader van familiehereniging opnemen.

Een half miljoen Palestijnse vluchtelingen zal geleidelijk door de Palestijnse staat op de westelijke Jordaanoever en in de strook van Gaza worden opgenomen (waarschijnlijk gaat het vooral om vluchtelingen uit de kampen in Libanon en Jordanië).

Er zal een internationale instantie in het leven worden geroepen, die zich zal belasten met de schadeloosstelling en behuizing van de vluchtelingen. Israel zal aan de financiering van dit project een bijdrage leveren.

Voorts staan er in het Amerikaanse plan verschillende veiligheidsclausules die enerzijds de vrijheid van beweging van de Palestijnen garanderen, onder andere naar de Tempelberg in Oost-Jeruzalem, en anderzijds rekening houden met Israels veiligheidseisen. Israel zal waarschuwingsinstallaties behouden op de strategisch belangrijke bergrug op de westelijke Jordaanoever. De Israelische luchtmacht zal boven het Palestijnse luchtruim mogen vliegen en Israel kan troepen in de Jordaanvallei samentrekken als er uit het oosten (Irak, Iran) militair gevaar dreigt. De Palestijnen krijgen een weg op palen van Gaza naar de westelijke Jordaanoever door Israelisch gebied en een vrije weg van Ramallah naar Bethlehem.

NRC Webpagina's
19 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad