U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Dossier Midden-Oosten

Nieuws

Vredesonderhandelingen

Conflictpunten

Geschiedenis van het conflict

Medespelers

Documenten

Links

Israel in VS in conclaaf met Palestijnen

Door onze correspondent SALOMON BOUMAN
TEL AVIV, 6 JULI. De Israelische premier Ehud Barak en de Palestijnse leider Yasser Arafat zullen onder supervisie van de Amerikaanse president Bill Clinton vanaf 11 juli voor onbepaalde tijd in Camp David in conclaaf gaan. Zonder bij voorbaat een Israelisch-Palestijns vredesakkoord te kunnen garanderen kondigde Clinton gisteren de top aan. De ontmoeting heeft plaats naar het model van de Israelisch-Egyptische top in Camp David, nabij Washington, 22 jaar geleden. Clinton zei gisteren dat de Israelisch-Palestijnse vredesbesprekingen in een impasse zijn geraakt. Om daar uit te komen hoopt hij dat Barak en Arafat in Camp David de noodzakelijke ,,pijnlijke historische beslissingen'' zullen nemen.

Clinton hoopt dat Israel en de Palestijnen voor de deadline van 13 september een akkoord zullen bereiken. Zo niet, dan kan de uitroeping van een Palestijnse staat rond die datum, die de Palestijnen hebben aangekondigd, volgens hem tot hernieuwd geweld leiden. Barak zei vanmorgen dat mocht de top op een mislukking uitlopen, de schuld daarvoor niet bij Israel ligt.

Barak en Arafat aanvaardden gisteren snel de Amerikaanse uitnodiging. In Londen zei Barak te zullen streven naar ,,een scheiding van de Palestijnen en goede relaties met de Palestijnse buren met behoud van Israels rode lijnen'', dat wil zeggen: Jeruzalem als onverdeelde hoofdstad van Israel, geen vreemd leger ten westen van de Jordaan en geen terugkeer naar de bestandslijnen van 1967. Palestijnse woordvoerders verwerpen deze Israelische voorwaarden vooraf. Zij willen dat Israel terugkeert tot achter de bestandslijnen van 1967.

Baraks besluit naar Camp David te gaan zal het uittreden van de Russische immigrantenpartij van minister Sharansky en van de ultra-orthodoxe NRP uit zijn coalitie tot gevolg hebben. Sharansky beschuldigde Barak ervan het volk te verdelen in plaats van te verenigen. Volgens hem negeert Barak het parlement en brengt hij zo de Israelische democratie in gevaar. Vanmorgen repliceerde Barak dat hij door het volk met een duidelijk vredesprogramma als premier is gekozen en daarom een mandaat heeft voor het vredesoverleg.

NRC Webpagina's
19 oktober 2000

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad