Lintjesregen '99
NIEUWS | TEGENSPRAAK | SUPPLEMENT | AGENDA | ARCHIEF | ADVERTENTIES | SERVICE Lintjes '99

Overzicht per:
Regio
Alfabet
Lintje

Lintjesregen ongelijk verdeeld

Door onze redacteur DICK VAN EIJK
ROTTERDAM, 29 APRIL. In Noord-Brabant zijn vandaag de meeste lintjes uitgereikt. Het betreft hier hoofzakelijk lagere onderscheidingen. Hogere onderscheidingen, ridder en hoger, werden vooral toegekend in de Randstad.

Dit blijkt uit een analyse die deze krant heeft uitgevoerd op de woonplaatsen van de gedecoreerden.

Tussen gemeenten bestaan enorme verschillen. Zo heeft Maastricht 21 lintjesontvangers, terwijl het grotere Almere er slechts één heeft. Hellevoetsluis is met bijna 40.000 inwoners de grootste gemeente van Nederland waar geen lintje wordt uitgereikt. Die gemeente valt overigens al vier jaar buiten de prijzen.

Tussen de regionale verdelingen van lage (lid in de orde van Oranje-Nassau) en hogere onderscheidingen (ridder en hoger) bestaan aanzienlijke verschillen. Gemeenten als Landgraaf, Veghel en Valkenburg aan de Geul herbergen respectievelijk twaalf, tien en acht inwoners die een laag lintje krijgen, maar geen één die een hogere onderscheiding in ontvangst mag nemen. In Amsterdam vallen daarentegen zelfs aanzienlijk meer hoge onderscheidingen (24) dan lage (10).

Bij de hoge onderscheidingen gaat het vaak om mensen met een nationale bekendheid - bestuurders, kunstenaars - en deze wonen nu eenmaal vaak in de Randstad.

De verdeling van de lagere onderscheidingen lijkt vooral voort te vloeien uit verschillen in lokale tradities.

In totaal worden ter gelegenheid van Koninginnedag dit jaar 1.897 lintjes uitgereikt. Dit zijn er 362 meer dan vorig jaar. De groei zit vooral in het aantal mensen dat wordt gedecoreerd omdat ze in hun werk bijzonder verdienstelijk zijn geweest. Een kwart van de onderscheidingen is toegekend aan vrouwen. Hoe hoger de onderscheiding, hoe minder vrouwen.

De hoogste onderscheiding die deze keer worden uitgereikt is die van commandeur in de orde van de Nederlandse Leeuw. Deze valt ten deel aan de kunstenaars Karel Appel en Jeroen Krabbé. In de wereld van kunst en media komen relatief veel bekende namen voor. Musici Boudewijn de Groot en Lennart Nijgh en kinderboekenschrijvers Paul Biegel en Dolf Verroen worden ridder in de exclusieve orde van de Nederlandse Leeuw.

Wieteke van Dort, de Kermisklanten (het echtpaar Van Voskuijlen), society-journalist Stan Huygens van De Telegraaf (een pesudoniem van Thomas Lepeltak) en royalty-journalist Fred Lammers van Trouw worden ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Bekende gedecoreerden uit het bedrijfsleven zijn onder meer D. Wessels van de Koninklijke Volker Wessels Stevin Groep en H. Lodder, president-directeur van Golden Tulip International. Uit de sportwereld is onder meer darter Raymond van Barneveld onderscheiden.

Op de website van NRC Handelsblad is de complete lijst van uitgereikte onderscheidingen te doorzoeken op alfabet, regio en type onderscheiding.

NRC Webpagina's
29 APRIL 1999

   Bovenkant pagina


NRC Webpagina's © NRC HANDELSBLAD (web@nrc.nl) APRIL 1999