U kijkt naar de website van NRC Handelsblad gedurende de periode 1995-2001. Bezoek ook de de huidige site.

NIEUWS  TEGENSPRAAK  SUPPLEMENT  DOSSIERS  ARCHIEF  ADVERTENTIES   SERVICE


Digitale Leestafel

Alles op het web lezen is onmogelijk. Jeroen van Bergeijk maakt vanuit New York een wekelijkse selectie van interessante artikelen op het gebied van politiek, wetenschappen, cultuur en amusement.

MEDIAHYPE ROND ELIAN GONZALEZ DUURT VOORT
Het einde aan de mediahype rond het Cubaanse jongetje Elian Gonzalez is nog lang niet in zicht. Zoals bekend, verblijft de jongen in Miami bij verre familieleden onder protest van zijn vader in Havana die wil dat zijn zoon naar Cuba terugkeert. Al twee maanden lang kampeert de (inter)nationale pers voor het huis waar de jongen verblijft. Veel journalisten voelen zich ongemakkelijk over 'hun taak' dit spektakel te volgen. De zaak van de familie in Miami, die wil dat de jongen in Amerika blijft, is er recentelijk niet beter op geworden. Zo is bekend geworden dat de familie voor een deel uit criminelen bestaat en de school die de jongen bezoekt er een van het rabiaat rechtse soort is: de jongen leert er dat abortus en homoseksualiteit verderfelijk zijn. Soms lijkt het overigens alsof dit de enige Cubaanse familie is die letterlijk en figuurlijk verdeeld is geraakt als gevolg van de moeizame politieke verhouding tussen Cuba en de VS. Niets is natuurlijk minder waar.

ONLINE GRAPPENMAKER GEEFT ZICH UIT VOOR CLINTON
President Clinton participeerde deze week voor het eerst in een internet chatsessie op de website van CNN. Helemaal van een leien dakje ging dat niet. Een grappenmaker die zichzelf Wankel noemt slaagde er in zich voor Clinton uit te geven. De opmerking ,,Personally I like to see more porn on the Internet" verscheen vervolgens op het beeldscherm. Wankel geeft op zijn homepage uitleg over het hoe en waarom van de grap.

KWEEK JE EIGEN HERSENCELLEN
Tot voor kort dachten wetenschappers dat, eenmaal volwassen, mensen geen nieuwe hersencellen aanmaken. Maar twee jaar geleden haalde een baanbrekend onderzoek die conventionele wijsheid onderuit. Sindsdien is veel meer bekend geworden over deze 'neurogenesis' (de geboorte van hersencellen). Het zou volgens The New Scientist zelfs mogelijk zijn de aanmaak van nieuwe cellen te stimuleren.

MOORDZAAK UIT 1954 OPNIEUW VOOR DE RECHTER
In de nacht van 4 juli 1954 werd Marilyn Sheppard in haar slaapkamer vermoord. Haar echtgenoot Sam Sheppard werd voor die misdaad veroordeeld, maar heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig was. Deze misdaadzaak is een van de langst lopende uit de Amerikaanse geschiedenis en vormde de inspiratie voor een televisieserie en de speelfilm The Fugitive (met overigens een bijrol voor Jeroen Krabbé). Al snel bleek dat Sheppards veroordeling onrechtmatig was en in 1964 werd hij in een tweede rechtszaak alsnog vrijgesproken. Deze week is zijn zoon een derde zaak begonnen. Hij klaagt de staat Ohio aan, hoopt een officiële 'verklaring van onschuld' te krijgen en zal waarschijnlijk financiële genoegdoening eisen. De tweede zaak werd overigens gewonnen door F. Lee Bailey, een van de advocaten van O.J. Simpson.

NEW YORKER BESTAAT 75 JAAR

Voorkant van New Yorker
Het meest prestigieuze weekblad van Amerika, The New Yorker, bestaat deze week 75 jaar. Volgens The Guardian is dit jubileum aanleiding voor maar liefst 22 boeken over het tijdschrift. The Washington Post bespreekt het feestnummer. (Op de website van The New Yorker valt helaas bitter weinig te vinden).

'BUILD TO FLIP'
Als je tegenwoordig een bedrijf wilt opzetten met het idee daar een stabiele, duurzame onderneming van te maken, word je door kapitaalverstrekkers niet meer serieus genomen. Het idee is zo snel mogelijk je zaak naar de beurs te brengen of te verkopen aan een groter bedrijf. Oftewel built to last is uit, build to flip is in, volgens Fast Company, hét tijdschrift voor de Nieuwe Economie.

DE DOODSTRAF IN RECLAME

Reclameposter van Benetton
De nieuwe reclamecampagne van kledingmerk Benetton toont Amerikaanse gevangenen die tot de doodstraf zijn veroordeeld. The Guardian heeft een artikel over deze en andere shockerende advertenties.

PER HELICOPTER NAAR DE MIS
De rijken van São Paolo voelen zich niet meer veilig in hun eigen stad. Het gevolg is gepantserde auto's, privé bewakingsdiensten en vooral talloze helicopters. Het luchtruim van de stad wordt de laatste jaren overspoeld door privé-helicopters waardoor de skyline van de stad doet denken aan een scene uit de sciencefiction film Blade Runner. De helicopters worden gebruikt voor zakenverkeer, maar ook voor tripjes naar het golfterrein. Een gefortuneerde gelovige gaat zelfs per helicopter naar de mis.

LOTTO LOONT NIET
Het winnen van de loterij is voor velen een droom. Maar vaak genoeg loopt het mensen die daadwerkelijk van de ene op de andere dag multimiljonair zijn niet zo best af.


Jeroen van Bergeijk
Reacties en tips: jeroen@vanbergeijk.com

NRC Webpagina's
15 februari 2000


Archief

    Bovenkant pagina

NRC Webpagina's © NRC Handelsblad